"Peru staat bekend als een belangrijke leverancier van AGF-producten in Europa. Voor Spanje is het Zuid-Amerikaanse land vooral een belangrijke leverancier van asperges, maar ook van avocado, mango of druiven." Het zijn de woorden van Joan Manuel Barrena Chávez, commercieel economisch adviseur van Peru in Spanje, die erop wijst dat Peru zijn exportaanbod moet blijven diversifiëren en dat de zogenaamde etnische producten nog veel potentieel hebben op de Europese markt.
"Producten die de Peruaanse gemeenschap in Europa het meest mist, zoals olluco, lucuma, paarse maïs of chilipepers, hebben potentieel. Nu worden ze slechts in kleine hoeveelheden geëxporteerd, maar naarmate de marktpenetratie van Peruaanse restaurants en gastronomie in Spanje en de rest van Europa toeneemt, zal ook de consumptie en de vraag naar producten uit Peru groeien."
Hij geeft aan dat de Peruaanse gastronomie al belangrijk is in Spanje, maar nog niet in de rest van Europa. De uitdaging is om de Peruaanse keuken bij een breder publiek bekend te maken, zodat Peruaanse producten niet alleen in Peruaanse restaurants geconsumeerd worden, maar bijvoorbeeld ook een plaatsje veroveren op de menukaart van Spaanse etablissementen. "Vóór de pandemie was olluco al te vinden in sommige Spaanse restaurants, net zoals onder meer quinoa, ceviche of pisco sour."
Bio-producten
Barrena vertelt ook dat de bereidheid van de Spaanse consument om een hogere prijs te betalen voor biologische producten niet zo hoog is als in Duitsland, Zwitserland, Zuid-Korea en Japan. Toch weet hij dat consumenten wereldwijd meer aandacht besteden aan gezonder en duurzamer voedsel. Ook in Spanje ziet hij die trend, waardoor Spanjaarden steeds meer vertrouwd raken met biologische producten.
De commercieel economisch adviseur wijst daarbij op enkele Europese regelgevingen, zoals het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de Green Deal, die duurzame teelt bevorderen. Barrena vindt het ook voor Peru positief dat de landen van de Europese Unie zich ertoe hebben verbonden om tegen 2025 een aanzienlijk productieniveau van biologische producten te bereiken. "Als Europese landen hun teelt omschakelen naar biologisch, gaan ze hun inwoners opvoeden om meer voor bio te kiezen. En dat biedt mogelijkheden voor ons, vooral in het Europese laagseizoen, want dan kan de markt worden bevoorraad met Peruaanse aanvoer", besluit hij.
Bron: agraria.pe