Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Passende én lekkere voeding in zorg- en ziekenhuizen?

Naar aanleiding van de VTM uitzending ‘Ze zeggen dat’ over ziekenhuismaaltijden vestigen een aantal voedingswetenschappers de aandacht op interessante trajecten binnen een Vlaams gemengd netwerk NuHCas.

NuHCaS (Nutrition Health Care System) bevat partners uit de sectoren voeding, gezondheid en zorg. "Met wetenschappelijk onderzoek en samenwerking tussen zorginstellingen en voedingsbedrijven zijn zeker lekkere en kwalitatieve maaltijden voor de zorgsector mogelijk, die een positieve impact hebben op de levenskwaliteit van patiënten." Via NuHCaS zijn de krachten al een tijdje gebundeld. Het netwerk geeft een boost aan het toegepast onderzoek over thema’s als malnutritie door lichaamsbeperkingen, en aan de patiënt aangepaste én aantrekkelijke voeding. De implementatie van onderzoeksresultaten raakt ook versneld geïmplementeerd in de praktijk.

Smakelijkheid ondanks gezondheidsaanpassingen zoals zoutloosheid
De bereiding van voeding voor zorgbehoevenden wordt vaak afgestemd op het ziektebeeld (bv. zoutarm dieet voor nierdialysepatiënten). Hierbij wordt een standaardmaaltijd aangepast aan de zorgnood van de patiënt. Dit laatste is natuurlijk erg belangrijk maar vaak verdwijnt de smaak dan naar de achtergrond. Wij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om patiënten lekkere en aangepaste maaltijden te serveren als zorginstellingen en voedingsbedrijven samenwerken en hierbij ondersteuning krijgen uit wetenschappelijk onderzoek. Dit komt al aan bod in diverse projecten geïnitieerd door het NuHCaS partnerschap. Zo is er het project FoodCare, gesteund door VLAIO, waarbij we in samenspraak met o.a. zorgactoren en voedingsbedrijven dagelijkse maaltijden optimaliseren die aangepast zijn aan de noden van de zorgbehoevende en waarbij de smaak centraal staat.

Op weg naar leningen van persoonlijke voedingsnoden
Steeds meer consumenten zijn heel bewust bezig met hun persoonlijke voedingsnoden. Het is daarom niet alleen voor zorginstellingen maar ook voor alle andere maaltijdaanbieders een uitdaging om maaltijden af te leveren die voldoen aan de behoeften van de consument. Een ander concreet voorbeeld is het Europees project PROOF waarin aangepaste voedingsproducten worden ontwikkeld voor mensen met spierzwakte of een chronische longaandoening. De eerste testen met de prototypes zijn alvast veelbelovend en er wordt verwacht dat deze producten in de loop van 2022 beschikbaar worden.

Onderzoeksinfrastructuur: een nieuwe proefkeuken
Tot slot, om onderzoek te kunnen doen dat representatief is voor de praktijk vandaag en morgen is het essentieel om over pilootinfrastructuur te beschikken. Daarom investeren we met de steun van EFRO in een nieuwe proefkeuken waarin de processen van een grootkeuken (zoals deze in een ziekenhuis of woonzorgcentrum) op pilootschaal onderzocht kunnen worden. Recepturen worden er uitgetest en haalbaar gemaakt voor grootkeukens in o.a. de zorg. Concreet zullen de maaltijden van morgen vandaag in deze keuken gerealiseerd worden door een gemotiveerd team van onderzoekers en koks. De opening van deze pilootkeuken gaat door op 16 november 2021 te Roeselare.

Contact en oproep
NuHCaS, met Flanders' FOOD, ILVO, POM West-Vlaanderen, TUA West en VIVES als stichtende leden, heeft de ambitie om uit te groeien tot een Vlaams en Europees expertisecentrum rond deze thematiek.
Wil u hier graag aan meewerken of heeft u een specifieke vraag rond deze thematiek, mail dan naar [email protected] of [email protected].  

Samen voor sterke groei door innoveren en internationaliseren
Flanders’ FOOD is de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie en wordt ondersteund door Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Door deze clusterwerking willen we samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheden faciliteren.

Ontdek de andere clusters op www.vlaio.be/clusters.

Publicatiedatum: