Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Intercitrus

"Zuid-Afrika investeert niet genoeg in de bestrijding van Citrus Black Spot"

Op basis van de talrijke onderscheppingen in Europese havens van Zuid-Afrikaans citrus met Citrus Black Spot is de Spaanse Interprofessionele Organisatie voor Citrusteelt (Intercitrus) van mening dat de Zuid-Afrikaanse telers/exporteurs de Europese regelgeving niet naleven en deze schimmel bestrijden zonder daarbij een beroep te doen op doeltreffende gewasbeschermingsmiddelen.

"Ze doen dat gewoon om geen hogere kosten te hoeven maken, zelfs als dit betekent dat er besmet fruit naar de EU wordt geëxporteerd." Deze uiting van ongenoegen – en het is zeker niet de eerste keer dat Intercitrus het thema ter sprake brengt – gebeurde één dag voordat het Permanent Fytosanitair Comité (SCoPAFF) van de EU zich over de zaak boog op 21 en 22 oktober.


Factsheet over Citrus Black Spot uitgegeven door de Universiteit van Florida.

Op de agenda staat het debat over maatregelen ter voorkoming van de invoer uit derde landen van twee uitheemse plagen die door de Europese wetgever als "prioritair" worden beschouwd vanwege hun grote ecologische en economische impact: Phyllosticta citricarpa (Citrus Black Spot – CBS, een gevaarlijke schimmel) en Thaumatotibia leucotreta (Afrikaanse fruitmot of False Codling Moth– FCM, een insect).


Het Franse ANSES-laboratorium analyseert een monster van fruit uit Tunesië met CBS.

"Wij verdedigen het standpunt dat ook recentelijk is ingenomen door de Spaanse regering om tijdens het transport over zee een koudebehandeling toe te passen op citrus uit Zuid-Afrika om FCM te vermijden. Er moet ook een objectieve schaal worden vastgesteld met betrekking tot CBS die de automatische stopzetting van de import impliceert bij de zesde onderschepping in de loop van één jaar", zegt Intercitrus.

"Zuid-Afrika wordt in 2021 weer de belangrijkste niet-Europese leverancier van citrus aan de EU, maar het land voert ook de ranglijst aan van onderscheppingen in Europese havens in de periode tot en met september, en meer in het bijzonder bij de detectie van quarantaineorganismen en van de twee bovengenoemde plagen. Er waren 25 afwijzingen vanwege CBS en 15 vanwege FCM."

Op de tafel van de ambtenaren van de lidstaten die deel uitmaken van ScoPAFF zal het recente rapport liggen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), dat door de Europese Commissie zelf werd besteld en dat wetenschappelijk bewijs bevat dat de systeembenadering die Zuid-Afrika heeft gekozen voor de export van sinaasappelen, mandarijnen en citroenen naar Europa verre van voldoet aan de Europese regelgeving inzake FCM. Er wordt namelijk absolute afwezigheid van FCM in de verzendingen vereist. Dit feit zou volgens Intercitrus en ook volgens het Spaanse ministerie van Landbouw voldoende reden moeten zijn voor de Europese Commissie om koudebehandeling tijdens het transport op te leggen.

Daarnaast zal SCoPAFF, na opeenvolgende waarschuwingen van de Europese Commissie vanwege herhaaldelijke problemen met CBS, moeten beslissen of de exportvoorwaarden met betrekking tot deze schimmel al dan niet worden aangescherpt.

Voor meer informatie:
Intercitrus
Rafael Quilis
+34 661 208 696

Publicatiedatum: