Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Kruijt, Enova:

"We zetten zonnepanelen uit!"

Waarschijnlijk een titel die vragen oproept maar die wel de lading dekt; Enova gaat inderdaad de elektriciteitsproductie uit zonnepanelen uitzetten, sporadisch. "Er zijn veel redenen dat dit nodig is geworden. De belangrijkste hiervoor is dat de hoeveelheid zonopwek nog elk jaar hard groeit en Nederland niet altijd de opgewekte elektriciteit kan gebruiken", verklaart John Kruijt.

"Afgelopen zomer werden al pieken gemeten van 11.000 MW zonopwek, wat gelijk staat aan ongeveer 12 grote energiecentrales, maar er liggen al subsidiebeschikkingen om dit binnen enkele jaren te hebben verdubbeld. Eigenaren van zonopwek willen eigenlijk altijd wel elektriciteit leveren, ze krijgen immers subsidie voor alles wat geproduceerd wordt. De energiemarkt wil echter steeds minder betalen voor die elektriciteit. Aan overschotten heb je namelijk niets.
Soms zijn de prijzen zelfs negatief en moet een eigenaar van een zonnepark betalen voor het leveren van elektriciteit. De verwachting is dat dit soort momenten steeds vaker gaat voorkomen met toename van zonopwek. Dat is dan de eerste goede reden om de elektriciteitsproductie dan, kortstondig, te stoppen", zegt Kruijt.

"Maar ook vanuit de beheerders van het elektriciteitsnet groeit de wens om het vermogen van zonneparken te kunnen reguleren om zo overspanning te voorkomen. Om Nederland verder te kunnen verduurzamen is dit ook zeer gewenst, want de kosten van vergroten van de netcapaciteit zijn enorm hoog en eigenlijk is die capaciteit maar heel af en toe nodig. Immers alleen wanneer de zon uitbundig schijnt en er weinig vraag is. Voor beide problemen is uitzetten een goede oplossing, zonder dat hierdoor de jaarlijkse productie veel terugloopt. Bovendien gelden voor beide ook financiële incentives waarmee het voor de eigenaar zelfs lucratief is om af en toe de productie te stoppen."

"Enova heeft de handschoen daarom nu opgepakt om PV-installaties bij haar klanten te gaan sturen, net zoals bij WKK’s, assimilatielampen, compressoren, warmtepompen, etc. al gebeurd."

Voor meer informatie:
John Kruijt
Enova B.V.
+31 (0)6 10 913 063
[email protected]  
www.enova.nl  

Publicatiedatum: