Steeds meer agrarisch ondernemers besluiten hun producten zelf te verwerken en verkopen. Maar hoe stel je een etiket op en hoe bereken je de voedingswaarde? "De workshop Etiketteren en traceerbaarheid heeft me de juiste handvatten gegeven", zegt veehouder en akkerbouwer Danielle Dudok van De Galgehoeve in Teteringen op de website van de ZLTO.
Danielle Dudok en haar man Mathijs runnen een varkens- en schapenhouderij in combinatie met kleinschalige akkerbouw. In het eerste jaar begon ze met de onlineverkoop van eigen vlees. "Op de verpakking plakte ik een sticker met de houdbaarheidsdatum."
Kort daarna ging Dudok eigen producten ontwikkelen met vlees en groenten van het eigen bedrijf, zoals stoverijen en lamsragout, en collega’s uit de omgeving. Maar wat moest er nu op het etiket komen te staan? "Ik had geen flauw benul. Zoeken op het internet leverde zoveel informatie op dat ik door de bomen het bos niet meer zag."
Op dat moment las Dudok over de workshop Etikettering en traceerbaarheid. Een dagcursus voor Brabantse agrarisch ondernemers die willen leren wat de wettelijke voorschriften zijn voor levensmiddelen.
"Wat veel mensen niet weten, is dat het wettelijk verplicht is op een etiket correcte informatie te zetten over ingrediënten, voedingswaarden en allergenen", aldus Gerlinde van Santen, voedingsmiddelenexpert van HAS Hogeschool en workshopdocent. "Daar komt veel bij kijken. Daarom leg ik de wetgeving uit in begrijpelijke taal en heb ik de essentie eruit gehaald. Ook krijgen de cursisten van mij een afvinklijst met zaken die op een etiket horen en een tool om eenvoudig de voedingswaarden te berekenen."
Hoge boete
Na afloop kunnen de cursisten hun eigen etiketten maken, helemaal volgens de wettelijke voorschriften. "Het gebeurt niet vaak dat kleine ondernemers een controle krijgen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Maar als dat wel zo is en er klopt iets niet, dan riskeer je een hoge boete omdat je daarmee de voedselveiligheid in gevaar brengt. Ook kunnen mensen ziek worden van een eigen product en ook dan is het beter als de traceerbaarheid en etikettering blijkt te kloppen."
Dudok geeft aan dat ze veel heeft geleerd tijdens de workshop. "Ik weet nu hoe ik het juiste etiket moet maken en dat geeft een prettig gevoel van zekerheid. De cursus werd op een mooie locatie gegeven, bij een collega-ondernemer. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe het er bij een ander aan toe gaat. En er was voldoende ruimte om met de andere cursisten ervaringen uit te wisselen."
De workshop Etikettering en traceerbaarheid wordt op 22 november opnieuw gehouden op De Laarhoeve in Diessen.
Klik hier voor meer informatie en opgeven
Voor meer informatie:
ZLTO
Mariska van Koulil
coördinator ZLTO
+31 (0)6 83 50 08 68