Met acht strategische programma’s onder de arm wil het havenbedrijf North Sea Port zich verder ontwikkelen als Europese haven. Het kreeg voor zijn strategisch plan ‘Connect 2025’ de unanieme steun van de acht aandeelhouders.
Het uitgangspunt van het strategisch plan is dat elke ontwikkeling van de haven past binnen het kader van economische ontwikkeling en werkgelegenheid, duurzaamheid en klimaat en een financieel gezonde basis. Deze drie opdrachten dienen elkaar in evenwicht te houden, aldus de aandeelhouders.
3 kerntaken
Het Nederlands-Vlaamse havenbedrijf dient zich hierbij te richten op zijn drie kerntaken: de ontwikkeling van bedrijventerreinen en haveninfrastructuur, de nautische dienstverlening en de rol van regisseur - connector - in het havengebied.
8 programma’s
Het havenbedrijf neem acht strategische programma’s vast om de haven verder te ontwikkelen als Europese tophaven. Deze richten zich op:
- Investeren in circulaire waardeketens
- Investeren in energieprojecten
- Investeren in klimaat
- Sterke logistieke ketens
- Toekomstbestendige infrastructuur
- Digitalisering en data community
- Samenwerken met de omgeving
- Connector van samenwerkende partijen
“Met gerichte keuzes, draagvlak en ambitieuze doelstellingen willen we als connector richting 2025 concrete resultaten met een maatschappelijke meerwaarde boeken. We realiseren 150 hectare voor de circulaire economie, bouwen het hergebruik van CO2 verder uit, groeien verder uit als dé waterstofcluster van West-Europa, zetten ons in voor een versterking van de elektrificatie, verduurzamen de logistieke keten, bouwen infrastructuur in samenspraak met bedrijven en overheden en gaan voor meer digitalisering", aldus Daan Schalck, CEO van North Sea Port
7 speerpuntsectoren
North Sea Port beschikt over een heel divers aanbod van activiteiten. Het havenbedrijf zet in de eerste plaats in op het behoud en de verdere verankering van de huidige bedrijvigheden en de bijhorende werkgelegenheid. Om zijn marktpositie te versterken zal het havenbedrijf hierbij inzetten op zeven speerpuntsectoren: chemie, staal, bouwmaterialen, energie, automotive, voeding en (vee)voeder, en logistiek met toegevoegde waarde.
Er wordt ook fors ingezet op de groei in de circulaire economie en de energiesector. Deze sectoren met groeipotentieel zijn bovendien verweven met de zeven speerpuntsectoren.
Klant centraal
Voor de verdere ontwikkeling van de haven werkt het havenbedrijf samen met bedrijven, overheden en de omgeving. Binnen dit klantpartnerschap wil het havenbedrijf de verbinder - de connector – van deze verschillende partijen zijn Het havenbedrijf wil zo aansluiten bij de specifieke behoeften van de bedrijven en hen maatwerk bieden. Ook bij het samenwerken met overheden, omwonenden van het havengebied, inwoners van de regio, en belangenorganisaties wil het havenbedrijf oog hebben voor elkaars belangen en op zoek gaan naar consensus.
Unaniem
Met de, unanieme, goedkeuring krijgt het havenbedrijf voor de komende vijf jaar een duidelijk mandaat van zijn acht aandeelhouders mee. Dat zijn de provincie Zeeland, de gemeenten Vlissingen, Borsele en Terneuzen als Nederlandse aandeelhouders en de stad Gent, de provincie Oost-Vlaanderen, de gemeenten Evergem en Zelzate als Vlaamse aandeelhouders.
Bron: North Sea Port