Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Hagge, Gemüsehandel Hagge, over het savooiekoolseizeon:

"Zodra de winter komt stijgen de prijzen"

Ten opzichte van veel andere koolteeltgebieden, zoals bijvoorbeeld Oost-Europa, zag het er dit jaar voor Gemüsehandel Hagge uit het Duitse Neuenkirche weertechnisch gezien duidelijk beter uit. Ook de afzethoeveelheden ontwikkelen zich na de coronalockdown weer op een 'normaler' niveau. "Op veel plaatsen werd de focus bij de teelt verlegd. Gewassen waarvan er in het afgelopen seizoen duidelijk teveel was, werden dit jaar minder geteeld. Men moet echter zeggen dat de afnamehoeveelheden volgens de afspraken aangehouden worden", deelt bedrijfsleider Peter Hagge (op foto) mee. 

Volgens Peter heeft zijn savooiekool een goede kwaliteit. Hij levert deze in heel Duitsland aan verschillende groothandelsmarkten en de levensmiddelenhandel, waarbij de hoofdverkoopregio's van Gemüsehandel Hagge in Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen en Brandenburg liggen. Het bedrijf exporteert eveneens savooiekool naar delen van Oost-Europa.

Trends bij koolgroenten
Peter meent dat de negatieve trend waar men het soms over heeft bij koolgroenten niet klopt: "Ik heb het gevoel dat koolgroenten tegen enkele beweringen in niet minder gekocht worden, ik denk dat eerder het tegendeel het geval is. Het lijkt zo te zijn dat de jongere generatie koolgroenten weer ontdekt heeft."

Teeltregio Dithmarschen
"Het is logischerwijze rendabel om de savooiekool direct vanaf de akker te leveren. In onze regio is het echter gebruikelijk om savooiekool, zoals bijna al onze groenten, in bewaring te leggen. Door het bewaren van de savooiekool willen we garanderen dat we gedurende de leveringsperiode tot maart/april eigen producten kunnen leveren. Want het doel is de markt zo lang als mogelijk van regionale producten te voorzien."

Dure savooiekool
"Zodra het om het thema opslag en verwerking gaat, is de savooiekool een naar verhouding duur product. Vergeleken bij andere koolgroenten zijn de kosten van de teelt en opslag bijna dubbel zo hoog. Van savooiekool oogsten we, vergeleken bij witte kool, ongeveer half zo veel per hectare. Ook de oogst, die nog steeds met de hand plaatsvindt, heeft duidelijk meer tijd en mankracht nodig. We zullen ook in de toekomst niet zonder handarbeid kunnen. Hierdoor treffen toekomstig stijgende loon- en energiekosten de savooiekool des te meer. Ik hoop dat de problematiek tussen levering vanaf de akker, de levering vanuit het magazijn en de daaruit resulterende kostenstijging voor de teler iets beter begrepen zal worden. Men moet echter helaas ook zeggen dat dit toch wel een enorm verschil in kosten niet altijd gewaardeerd wordt vanuit de consumenten.“

Terugblik op het afgelopen seizoen
"Bij enkele bedrijven liep het savooiekoolseizoen afgelopen jaar, vooral ook in Zuidwest-Duitsland, vlak voor Kerst ten einde. Als gevolg daarvan ontstonden er enkele tekorten in de handel. Omdat andere bedrijven die nog over savooiekool beschikten hun werk pas na oud en nieuw weer oppakten, stegen in de tussentijd de telersprijzen van savooiekool met 0,10 tot 0,15 euro per kg. Dit stelt ons handelaren voor een moeilijke opgave wat betreft de productinkoop." Naast het conventionele bedrijf in Neuenkirchen runt Peter ook een bio-bedrijf samen met andere bio-telers.

Logistieke problemen
Ook de groentehandel ontkomt niet aan de gevolgen van de stijgende energiekosten, transportkosten en overige kosten. "De export is net zo zeer getroffen alsook het transport in eigen land. We hebben een eigen voertuigpark en kunnen daarom onze producten altijd tijdig leveren. Maar de algemene problematiek is helaas zo dat er een steeds groter tekort is aan vrachtwagenchauffeurs, terwijl er steeds meer producten zijn die binnen de kortste tijd uitgeleverd moeten worden. Tijdens het lopende seizoen zijn de transportkosten met 10%-20% gestegen. Men mag niet vergeten dat deze meerkosten ergens opgevangen moeten worden. Met de problemen die er momenteel in Engeland zijn, moet men zich naar mijn idee intensiever bezighouden om te voorkomen dat onze schappen in de supermarkt in de toekomst eveneens leeg blijven."

Voor meer informatie:
Peter Hagge
Gemüsehandel Hagge GmbH
Blankenmoorer Straße 23
D-25792 Neuenkirchen, Duitsland
+49 4837 91 60
[email protected] 
www.gemuesehandel-hagge.de