Inspireren en verbinden met een wereldwijd live event. De Potato Days van HZPC staan in het teken van de toekomst van de aardappel. Een toekomst waarin de aardappel een belangrijke bijdrage levert aan de voedselzekerheid in de wereld en meehelpt klimaatverandering tegen te gaan. HZPC wil deze strijd aangaan middels duurzamere aardappelrassen en hybride aardappelveredeling; een nieuwe vorm van veredelen waarbij aardappelen ook vanuit zaden gekweekt kunnen worden. De resultaten werden getoond én geproefd tijdens de Potato Days in het Research centrum van HZPC in Metslawier. Een live event met als doel grenzen open te breken. Om bij te dragen aan gelijke kansen voor iedereen, waar ook ter wereld.
Ruim 1.000 deelnemers uit Azië, Afrika, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Europa werden met elkaar verbonden tijdens Potato Days 2021. Een verbondenheid die nodig is, want de uitdagingen zijn groot. Zo liet Martin Kropff van CGIAR zien tijdens zijn keynote: “In 2050 leven we op een planeet met twee keer zoveel inwoners, de helft minder ruimte om voedsel te verbouwen en de noodzaak voor een gevarieerd voedzaam dieet.” Zijn organisatie werkt aan systeemtransformaties op het gebied van voedsel, land en watergebruik.
Martin ziet aardappelen als een van de oplossingen om honger tegen te gaan: “Per hectare kunnen aardappelen onder de juiste omstandigheden meer voedsel opleveren. Bovendien zorgen aardappelen voor meer variatie in het dieet, waarmee we ondervoeding tegengaan.”
800 miljoen mensen lijden honger
Op dit moment lijden 800 miljoen mensen honger. We zijn het verplicht aan de wereld om ons meer dan ooit bewust te zijn van deze crisis. Gerard Backx, CEO HZPC, opende samen met host Emmelie Zipson de Potato Days: “Wij willen een bijdrage leveren om de wereld te voeden. We beseffen ons dat voedselproductie meer en meer lokaal plaats gaat vinden. Lokale verbondenheid is hierbij essentieel.
Lokale akkerbouwers in Afrika en Azië
Voedsel lokaal verbouwen vereist kennis van het klimaat, de bodem én vooral van mensen. De lokale akkerbouwers moeten in ‘the lead zijn’, zo bespraken Peter Berghuis (LTO), Romain Cools (World Potato Congress), Jasper Spikker (Agriterra ) en Gerard Backx tijdens een van de ‘table talks’.
Jasper Spikker: “Allereerst is er het klimaat. In Rwanda is geen sprake van winter. Dit zorgt voor meer ziektes in gewassen. Ook werken ze hier nog niet allemaal met gemotoriseerde landbewerkingsmachines en beschikken ze niet over alle kennis.” De meerderheid van de deelnemers aan het event beschrijft de rol van HZPC op dit gebied als facilitator. Hierbij ligt de nadruk op kennisdelen. HZPC werkt echter ook aan oplossingen die lokale akkerbouwers nieuwe kansen biedt: hybride aardappelen, geteeld met behulp van zaden.
Hybride doorbreekt grenzen
Bijdragen aan voedselzekerheid is lastiger op plekken die logistiek gezien uitdagend zijn om te bereiken. Zoals delen van Afrika en Azië. De aardappel is bovendien een kwetsbaar gewas en een reis van bijvoorbeeld Nederland naar Afrika is lang en intensief. Bovendien is de uitkomst, of een aardappelras elders goed rendeert, niet altijd zeker. Daarom investeert HZPC in hybride aardappelveredeling, vertelt Ad Vrolijk, projectleider bij HZPC: “Hybride aardappelveredeling is een methode die verdergaat dan het kruisen van twee rassen. Bij het kruisen is de uitkomst ongewis: welke goede eigenschappen zijn overgenomen in het nieuwe ras en welke niet?” Ad legt hybride aardappelveredeling uit met behulp van dobbelstenen. “Met hybride aardappelveredeling hoef je niet te gokken, je gaat naar de kern, het DNA. En dankzij big data weten we alles over het DNA en welke genetica we moeten combineren in nieuwe rassen.”
Niels Louwaars was een van de experts die aan het woord kwam tijdens de tweede ‘table talk’. Niels is CEO van Plantum, de branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten: “Hybride veredeling is niet nieuw. Met mais zijn ze hier al 100 jaar mee bezig. Een van de grote voordelen van hybride veredeling is dat je uniformere gewassen krijgt, maar de grootste winst zit in snelheid.” Zo is het mogelijk om een ras veel sneller resistent te krijgen tegen ziektes.
Dat men hybride pootaardappelen uit zaden kan telen brengt significante voordelen met zich mee. Met name op het gebied van logistiek. Zaden kunnen een stuk eenvoudiger en in grotere aantallen vervoerd worden, onder betere omstandigheden. Naast logistiek is maatwerk een ander voordeel; het wordt eenvoudiger om rassen te kweken die in een specifiek (droog) klimaat goed renderen.
Klimaatverandering
De aardappel is een van de meest duurzame gewassen. Zo verbruikt de teelt van aardappelen slechts 200 liter water per kilogram. Weinig, in vergelijking met bijvoorbeeld rijst dat 1.200 liter water per kilogram verbruikt. Dat het nog duurzamer kan bewijst HZPC met Even Greener. Een selectie duurzame aardappelrassen met een (nog) lagere impact op het milieu. Michiel ten Duis, Senior Head of Marketing bij HZPC: “Elk ras uit deze selectie scoort bovengemiddeld goed op 5 eigenschappen: beperkt waterverbruik, minder benodigde meststoffen, hoge ziektebescherming, lange bewaarperiode en een hoge opbrengt.” Afnemers bepalen zelf welke eigenschappen zij het meest belangrijk vinden met behulp van de Even Green calculator. Hiermee selecteren zij de duurzame aardappelen die aan hun wensen voldoen.
Voedselzekerheid en duurzaamheid. Twee cruciale uitdagingen voor de komende jaren. HZPC investeert in beide, met de Even Greener selectie en hybride aardappelveredeling.
Voor meer informatie:
HZPC Holding B.V.
Edisonweg 5
8501 XG Joure
+31 (0)513 489 888
[email protected]
www.hzpc.nl