In 2020/21 exporteerde Almería 398,25 miljoen kilo tomaten, maar liefst 112,52 miljoen kilo minder dan de 510,77 miljoen kilo in 2011/2012. Dit verschil valt precies samen met de stijging van de afzet van Marokkaanse tomaten naar de lidstaten van de Europese Unie in dezelfde periode, namelijk van ruim 329 miljoen kilo in 2011/12 naar 441,34 miljoen kilo in 2020/2021, zo blijkt uit berekeningen van de Spaanse nieuwsdienst Hortoinfo op basis van gegevens van statistiekdienst Estacom.
Ondanks deze daling blijft de provincie Almería het Spaanse teeltgebied dat de meeste tomaten exporteert. Almería is namelijk goed voor 58,3% van het Spaanse totaal, 365% meer dan Murcia, de tweede provincie in de rangschikking.
Tussen 1 september 2020 en 31 augustus 2021 werd 398,25 miljoen kilo tomaten geëxporteerd vanuit de provincie Almería, het laagste cijfer van de laatste tien seizoenen. De waarde van de tomatenexport van Almería bedroeg € 521,64 miljoen en de gemiddelde prijs kwam neer op € 1,31 per kilo.
De top 5 van tomaten exporterende Spaanse provincies in 2020/2021 wordt vervolledigd door:
2. Murcia: 85,61 miljoen kilo – € 96,16 miljoen – € 1,12 per kilo
3. Granada: 66,66 miljoen kilo – € 141,65 miljoen – € 2,12 per kilo
4. Valencia: 30,75 miljoen kilo – € 72,91 miljoen – € 2,37 per kilo
5. Barcelona: 29,85 miljoen kilo – € 26,44 miljoen – € 0,89 per kilo
Andere traditionele Spaanse provincies in de tomatenexport zijn Alicante, dat 23,66 miljoen kilo exporteerde voor € 32,29 miljoen
(€ 1,36 per kilo) en Las Palmas, dat 23,32 miljoen kilo tomaten naar het buitenland verzond voor € 17,53 miljoen (€ 0,75 per kilo).
Bron: hortoinfo.es