Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grote verschillen tussen winnaars en verliezers

Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei in 2022

De omzet van de Nederlandse foodsector is dit jaar vrijwel geheel teruggeveerd tot het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN), het grootste kennisinstituut in de sector. Het herstel gaat véél sneller dan eerder verwacht, maar dat geldt niet voor alle segmenten. Dat blijkt uit cijfers van de bedrijfstak, die gisteren bekend zijn gemaakt.


Bron FSIN, klik hier voor vergroting

Maaltijd- en boodschappenbezorging zijn als de grote ‘winnaars’ uit de crisis gekomen. In de horeca worden sinds de heropening recordomzetten gedraaid. Die hausse wordt momenteel echter bedreigd door personeelstekorten en prijsstijgingen. De stagnatie in de cateringsector is door de coronacrisis verder bespoedigd.

In zijn Cijferupdate 2021/2022 voorspelt het FSIN in 2021 in bijna alle kanalen van de branche een volledig herstel. De gezamenlijke omzet van foodservice (buitenshuisconsumptie) en foodretail (boodschappen) komt dit jaar uit op 59,9 miljard euro, slechts 100 miljoen euro minder dan in het recordjaar 2019. In 2022 volgt naar verwachting een forse groei van 7 procent ten opzichte van 2019. Enerzijds door het sterke herstel van de foodservice, anderzijds doordat de foodretail de in coronatijd gewonnen omzet deels weet vast te houden.

Sector blijvend veranderd
Wel heeft de coronacrisis de foodsector blijvend veranderd, concluderen de onderzoekers. De foodservicesector zag zijn marktaandeel als gevolg van de maatregelen in 2020 en 2021 zakken van 33 procent (2019) naar 24,6 procent (2021). Daarmee ging een omzetverlies van 12,5 miljard euro gepaard. In diezelfde periode zag de foodretail zijn marktaandeel juist stijgen van 67 procent naar 75,4 procent, met een extra omzet van 5 miljard euro. De foodretail slaagt er voorlopig in om een deel van die extra omzet vast te houden. Foodretailbedrijven hebben daartoe vaak het luxe assortiment en het kant-en-klare aanbod uitgebreid.

De omzet van foodservice blijft dit jaar nog steken op 74,5 procent van 2019. Verwacht wordt dat dit volgend jaar stijgt naar 96,6 procent. Het marktaandeel veert dan terug naar 29,9 procent. Daarmee is niet alles als vanouds. Binnen foodservice zijn door corona extreme verschillen ontstaan. Op basis van omzetdata en gesprekken met vertegenwoordigers uit de sector, stelt het FSIN dat in het komend jaar de klassieke horeca en gemaksformules (bijvoorbeeld cafetaria´s) weer op niveau komen. De gemiddelde bestedingen in restaurants zijn hoger dan voor de coronapandemie. Veel horecaformules draaien sinds de heropening na de 'harde lockdown' recordomzetten. Die hadden nog hoger kunnen uitvallen als er geen personeelstekorten waren geweest. Het tekort aan handen, gecombineerd met stijgende grondstof-, energie-, en transportprijzen, kan nog grote invloed hebben op de cijfers voor 2022.

Explosieve groei boodschappenbezorging
Maaltijdbezorging is na groot succes in 2020 ook in 2021 booming gebleven met een omzetstijging van 19,2 procent. Tegelijkertijd keert het kanaal catering (omzet nog 70,9 procent ten opzichte van 2019) voorlopig niet terug op niveau. De structurele krimp waarin de catering voor corona al zat, is verergerd door de sluitingen van onder meer kantoren en onderwijsinstellingen en het uitblijven van veel evenementen, congressen en beurzen.

Foodretail mag zich in het algemeen de winnaar van de coronacrisis noemen. De omzet van die sector steeg in 2020 met 10,7 procent en in 2021 met 1,4 procent. De foodretail draait dit jaar 112 procent van de omzet die in 2019 werd genoteerd.

Boodschappenbezorging is in 2021 explosief gegroeid, met maar liefst 36 procent (4,2 miljard euro). De supermarkten leveren dit jaar 2,4 procent van hun omzet in. Vanwege het terugveren van de foodservicesector (met name de horeca) wordt voor 2022 een minieme omzetdaling in de foodretail verwacht. Die maakt volgend jaar vooralsnog 111,9 procent omzet ten opzichte van 2019. Boodschappenbezorging blijft een explosieve groei doormaken, naar een omzet van 237,4 procent ten opzichte van 2019.

Voor meer informatie:
FSIN
+31 (0)6 22 84 51 08
[email protected]
www.fsin.nl

Publicatiedatum: