De Spaanse telersvereniging Unió de Llauradors zal deze week tijdens haar bezoek aan Brussel eisen dat ook mandarijnen worden opgenomen in de herziening van de associatieovereenkomst tussen de EU en Zuid-Afrika, waarvan de bijeenkomsten deze donderdag beginnen. "We vragen de implementatie van invoerrechten vanaf de maand september, want het is duidelijk dat het Zuid-Afrikaanse product een vlotte afzet van onze clementines en vroege mandarijnen in de weg zit."
Sinaasappelen vallen al onder de overeenkomst, maar mandarijnen niet. Dat zou gereguleerd moeten worden, want Zuid-Afrikaanse mandarijnen genieten volledige vrijheid wat betreft quota en tarieven. "Mandarijnen hebben een groot groeipotentieel voor Zuid-Afrika, vooral de rassen met hoge royalty's in de Spaanse citrussector, zoals Orri, Tang Gold, Nadorcott of Leanri, maar ook de hybriden die op grote schaal bij ons worden geteeld, zoals Clemenvilla. La Unió heeft een studie gemaakt waaruit blijkt dat de mandarijnen van het tweede deel van het Zuid-Afrikaanse seizoen in grote hoeveelheden op de Europese markt zouden kunnen belanden."
Uit dit onderzoek van La Unió blijkt dat Zuid-Afrika de export van mandarijnen naar Europa in de maand september opdrijft. In die maand was het gemiddelde tot voor enkele seizoenen 18.000 ton, maar in de laatste twee seizoenen was dat cijfer al opgelopen tot ongeveer 25.000 ton. De totale import steeg van ongeveer 64.000 ton per seizoen naar circa 78.000 ton tijdens de laatste twee seizoenen. "In de maand september, wanneer ook wij van start gaan met ons seizoen, vindt 27% van de Europese import van mandarijnen uit Zuid-Afrika plaats."
Zuid-Afrika is het areaal van late of extra late rassen, die vooral gericht zijn op de Europese markt, nu fors aan het verhogen. "In de afgelopen twee jaar is het areaal van hybride mandarijnenrassen, en dan vooral van late rassen, met 90% toegenomen. Het areaal van citroenen is in die periode met 78% gestegen en dat van clementines met 57%. De grootste toename vond plaats in de groep late of extra late hybride mandarijnen zoals Nadorcott, Tang Gold, Leanri of Orri. In twee jaar tijd is de teelt van die rassen verdubbeld. Tachtig procent van het plantmateriaal voor citrus in Zuid-Afrika kwam in de afgelopen jaren overeen met late of extra late variëteiten."
Als we deze gegevens extrapoleren naar de komende 3 of 5 jaar, komen we uit op een exportpotentieel van meer dan 800.000 ton van voornamelijk late mandarijnen voor Zuid-Afrika, wat een verdubbeling betekent van het huidige exportvolume.
Ook bij citroenen zal het exportpotentieel verdubbelen, aangezien meer dan 80% van de boomgaarden minder dan acht jaar oud zijn.
De studie bevestigt ook dat de Europese Unie gedurende de maand september een overaanbod aan citrus heeft van ongeveer 15.300 ton.
Voor meer informatie:
La Unió
[email protected]
www.launio.org