Vanaf 1 januari 2022 treedt de nieuwe Verordening inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten in werking (“de nieuwe Bio-Verordening”). Dit vormt de aanleiding voor een column over de regels die voor biologische producten gaan gelden. In de komende maanden zal Silvia Gawronski in elke column ingaan op een ander onderwerp: van etikettering tot toezicht & handhaving, van omschakelingsproducten tot diervoer. "Wil je alle regelgeving makkelijk kunnen vinden? Hou dan de komende weken de website www.organicfoodlaw.eu in de gaten", schrijft Silvia.
Waarom?
Een half jaar geleden heeft de Europese Commissie in het kader van de Green Deal en de Farm to Fork-strategy een actieplan gepresenteerd voor de ontwikkeling van de biologische productie in Europa. Het doel ervan is de productie en consumptie van biologische producten te stimuleren, uiterlijk in 2030 ten minste 25% van de landbouwgrond te gebruiken voor biologische landbouw, en de biologische aquacultuur sterker uit te bouwen. In Nederland is slechts 3 % van de landbouwgrond biologisch, het aandeel van de biologische producten op de Nederlandse markt is nog geen 5%. Daarnaast treedt op 1 januari 2022 de Nieuwe Bio-verordening in werking die zorgt voor veel nieuwe en strengere regels. Dat wil zeggen dat de komende jaren veel gaat gebeuren in de bio-sector.
Wie?
Van Traa is – als een van de weinige advocatenkantoren in deze sector al actief – en verwacht de komende jaren ook een groei van deze praktijk die al onze praktijken zal raken: variërend van verzekeraars die mogelijk naast de ‘recall’-verzekering ook een ‘decertificerings’-verzekering gaan aanbieden tot advisering over de nieuwe regels, van procedures tegen de toezichthouder Skal tot het beslechten van contractuele geschillen over de geleverde goederen.
Omdat Van Traa al veel kennis in huis heeft van de wet- en regelgeving, procedures, en de sector, kiezen we ervoor om o.a. in deze markt te investeren door onze kennis te delen. Dat heeft de afgelopen weken geresulteerd in een Internationale Kenniswebsite over EU Organic Food Law. Deze website is recent live gegaan en is hier te vinden: www.organicfoodlaw.eu
Op deze website wordt overzichtelijk samengebracht:
- EU Organic Food Law
- EU Case Law
- EU Organic organisations
- Events
- Blogs over EU Organic Food Law
Voor vragen, tips en opmerkingen kun je je wenden tot Silvia Gawronski ([email protected]). Silvia Gawronski is associate partner Voedsel & Waren bij Van Traa Advocaten te Rotterdam.