Het zal je maar gebeuren als biologische boer: verbouw je de lekkerste en gezondste winterwortels, laat de afnemer je zitten. Het overkwam Pyt en Rika Sipma van Maatschap Timpelsteed in Engwierum en nu zitten ze letterlijk met een bult winterwortels ‘in hun maag’. Over het land uitrijden is een optie, maar dit gaat Pyt en Rika aan het hart. Biologisch eten hoort op tafel. Tijd voor een ludieke actie, dacht Hans van der Mey (klik hier voor meer informatie over de actie).
Pyt en Rika gaan de biologische winterwortels in zakken van 5 kilo doen. De prijs per zak is slechts € 5,00, maar alle steun is welkom. De bestelling wordt vooraf betaald. De winterwortels kunnen op zaterdag 4 december aanstaande worden opgehaald. De exacte locatie en tijdstip worden nog bekendgemaakt. Afhalen kan bij Pyt en Rika op de boerderij in Engwierum. Tevens komt er een afhaalpunt in of rondom Stiens, waar Hans zelf aanwezig zal zijn.
Blog Pyt
Op de eigen website heeft Pyt gisteren deze blog geplaatst:
Inmiddels genoeg kracht verzameld om op te krabbelen van de 'peensoap'. Er is een actie opgezet om de peen die overblijft nog een plek te geven (www.genoeg.org/winterwortelactie). En dat gaat niet meevallen want de peen is gezaaid/geteeld/gerooid voor de sapindustrie. Die verwerkt de peen binnen een aantal dagen. Voor de lange bewaring moet je eigenlijk anders zaaien en anders oogsten. Is er wat aan de hand met de peen? Nee, maar ze zijn wat grilliger en kwetsbaarder dan de peen die als schaaltjespeen de winkel ingaat.
Ik heb wel vaker aandacht gevraagd/'de pers gehaald' om ons voedselsysteem aan te kaarten. Het gaat dan niet om een zielig verhaal te doen, maar ik wil wel de 'maatschappij' in de spiegel laten zien wat er gebeurt in de huidige voedselketen. Dit is inderdaad mijn kant van het verhaal, maar doordat ik dit naar buiten heb gebracht krijg ik veel bijval van andere boeren (gangbaar en biologisch) en dat is voor mij genoeg reden om dit te blijven aankaarten.
Wat is er aan de hand?
Ik heb de peen gezaaid 'op contract' voor een grote sapproducent. Dit bedrijf wilde graag een specifiek ras dat het beste geteeld wordt op kleigrond. Prijs en aflevercondities zijn afgesproken en de eerste vrachten afgeleverd.
Nu wordt aangegeven dat de sap van 'onze' peen 'vlokt'. Hoe en wat precies weet ik niet, want die info krijg je niet. Maar de verwerker neemt de peen niet meer af. Op zich kan ik dat begrijpen, maar de kosten (toch weer 20.000 euro) blijven wat in het midden. Dat de peensap niet geschikt blijkt, is niet te wijten aan de geleverde peen die is (meer dan) binnen de marges/gestelde kwaliteitseisen (Brixwaarde van 12).
De peen wordt niet meer afgenomen en er is geen alternatieve afzet, want er is heel veel peen op de vrije markt. De prijzen zijn daarom erg laag en niet kostendekkend.
Dus qua management alles wel gedaan (alternatieve afzet opties bekeken) en de rechtsbijstand ingeseind. Nieuwe afnemer zoeken. Veel extra werk, tijd en geld die we niet in onze boerderij/gezin kunnen steken... maar onze kinderen willen graag boer worden (nog wel) dus daarom deze hartenkreet! Maak werk van eerlijke/fair trade voedselvoorziening! Verschuil je niet achter het huidige systeem waar gigantisch veel voedsel wordt weggegooid en waar de boer te vaak de rekening krijgt.
Er is zoveel meer te schrijven hierover maar het meeste is ook al zo vaak gezegd.
En we hebben het over eten...
Voor meer informatie: [email protected] en www.timpelsteed.nl