Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reijnpack en MDE ontwikkelen revolutionaire witlofverpakkingslijn

''Samen besloten we een nieuw tijdperk voor witlofverwerking in te stappen''

Tholen - Reijnpack heeft nu bijna een jaar een nieuwe revolutionaire witlofverpakkingslijn in gebruik. MDE Automation ontwikkelde, in opdracht van de witlofverpakker, een compleet nieuwe lijn voor de optimalisering van het verwerkingsproces van witlof.

Lang trok Reijnpack een rookgordijn op, maar nu is eindelijk het moment dat ze haar deuren opent voor een eerste blik op de innovatieve, gerobotiseerde verpakkingslijn. ''De eerste lijn was voor flowpackverpakkingen en sinds een maand hebben we ook een tweede lijn in gebruik voor schalen'', start Martine Lisseveld-Reijngoudt van Reijnpack. 


Edwin Denissen, Martine Lisseveld-Reijngoudt en Wiljan Lisseveld

De samenwerking werpt zijn vruchten af, want vanaf januari 2022 wordt er een derde lijn in gebruik genomen. Op deze manier wil het bedrijf het tekort aan goede arbeidskrachten opvangen en de kostprijs zo laag mogelijk krijgen, maar toch de geroemde kwaliteit behouden.

''We hebben altijd zo'n 60 man rondlopen in de hal. Het handmatig snijden en wegen van witlof is namelijk arbeidsintensief en vooral zorgvuldig werk. Goed personeel vinden hiervoor wordt er niet makkelijker op.'' Hier zocht het bedrijf een oplossing voor.

''Na meerdere pogingen met een snijmachine kwamen we er echter achter dat de menselijke hand essentieel was voor het behoud van de kwaliteit van onze witlof. Hier zullen we dan ook niet meer van afwijken in de toekomst. Dit zorgde ervoor dat ze bij Reijnpack op zoek gingen naar automatisering van het proces na het snijden. In deze zoektocht stuitten ze op Edwin Denissen van MDE Automation. 

''Tijdens een ondernemersavond in Tholen sprak Edwin als oud-winnaar van de best startende Thoolse onderneming. Voor mijn vader was hij iets te vlot, maar ik stelde voor om die ‘praatjesmaker’ eens uit te nodigen voor een gesprek. We hadden namelijk al meerdere partijen gesproken die geen daad bij het woord voegden. Edwin bleek echter een partner die zijn woorden waarmaakte'', beschrijft de directeur van Reijnpack.

''Zo ontstond een uitstekende samenwerking. Martine wist eigenlijk gelijk wat ze wilde en vooral ook wat ze zeker niet wilde. We willen graag samenwerken met bedrijven die zien dat investeren in de toekomst noodzakelijk is en samen besloten we een nieuw tijdperk voor witlofverwerking in te stappen. Zij hebben kennis van witlof en wij van de robotica'', vertelt Edwin Denissen.

De combinatie van de twee en vooral goed onderling overleg leidde ertoe dat het bedrijf, dat van origine niet in de AGF-sector actief was, een totaal nieuwe verpakkingslijn besloot te ontwikkelen. 9 maanden later leverde de machinebouwer de unieke, revolutionaire eerste lijn aan Reijnpack.

De machine onderscheidt zich in snelheid
''De grootste uitdaging hierbij was de combinatie van oriënteren, wegen en sorteren integreren in de software van de machinelijn. Zodra de handgesneden kroppen op de band worden gelegd, weegt de machine ze. Vervolgens slaan 4 slimme camera's de dikte en oriëntatie op in het systeem. Hierna pakken de verende grijpers ze, op een productvriendelijke manier, op en sorteren ze per 3 of 4 stuks  voor de 500 grams-verpakkingen van Reijnpack'', aldus de mede-eigenaar van MDE.

''We zagen eigenlijk dat alle andere verpakkingslijnen voor witlof alleen konden werken met flowpacks. Deze machine onderscheidt zich van de rest in snelheid en doordat hij ook automatisch witlof op schalen kan leggen. Met een capaciteit van 100 tot 115 kroppen witlof per minuut voor flowpacks en ongeveer 80 kroppen per minuut voor de schalen wordt het verwerkingsproces geoptimaliseerd.''

Daarbij verzamelt de machine ook tal van data. ''Zo slaat hij het aantal kroppen op en berekent het gemiddeld kropgewicht. Met deze info kunnen we terugkijken naar de teelt op het land en weten we bijvoorbeeld op welk perceel pennen zijn gerooid die uiteindelijk voor een mooi kropgewicht hebben gezorgd. Tevens kunnen we, als er een probleem is, precies zien waar het fout loopt en hoe we dit kunnen oplossen.''

De witloflijn is exclusief ontworpen voor Reijnpack, die hier ook mede in geïnvesteerd heeft. ''Met de lijn kunnen we echter alle AGF-producten waarbij aantal en gewicht belangrijk zijn voor de verpakking verwerken. Hiermee zullen we uiteindelijk binnen de sector nog graag willen groeien.''

Wat betreft Reijnpack ziet de toekomst er dan ook rooskleurig uit. ''We verwachten de lijn binnen enkele jaren terugverdiend te hebben. Dankzij de nieuwe robotlijn besparen we de helft aan personeel uit. Bovendien kunnen we met behulp van deze automatisering aan alle vraag die op ons afkomt, voldoen'', besluit Martine. 

Voor meer informatie:
Reijnpack
Kwekerijweg 8
4675 PZ Sint-Philipsland
[email protected] 
www.reijnpack.nl 

MDE Automation
Slabbecoornweg 48
4691 RZ Tholen
[email protected] 
www.mde-automation.nl