De Egyptische senaat heeft zich op verzoek van senator Walid El-Tamami gebogen over de impact van klimaatverandering. El-Tamami heeft gezegd dat de organisatie van de COP27-conferentie in Egypte de regering "zal dwingen de gevolgen van klimaatverandering op steden in het Middellandse Zeegebied, watervoorraden en de productiviteit van de agrarische sector in Egypte onder ogen te zien."
De Egyptische Meteorologische Autoriteit heeft laten weten dat de temperatuur in de zomer van 2021 met 3 tot 4ºC is gestegen in vergelijking tot vijf jaar geleden. Deze temperatuurstijging heeft desastreuze gevolgen voor de teelt van groenten en fruit in het land. Vorige zomer daalden de oogstopbrengsten van groenten en fruit met maar liefst 50%, waarbij de oogsten van mango's en olijven het hardst werden geraakt.
Toch vormt de afname van watervoorraden de grootste bedreiging voor Egypte. Ongeveer 97% van het water in het land is uit het buitenland afkomstig met de rivier de Nijl als voornaamste bron. De bouw van de Renaissance Dam in Ethiopië vormde dan ook een gevaar voor de watervoorziening in Egypte.
In 2015 werd daarom de Landelijke Raad voor Klimaatverandering opgericht, een orgaan dat beleid ontwikkelt om de nadelige gevolgen voor Egypte het hoofd te bieden. De nieuwe raad heeft een Landelijke Strategie voor Klimaatverandering tot 2050 gepubliceerd. Tot nu toe behelst deze uitsluitend aanbevelingen met betrekking tot bestuurlijke zaken en samenwerking tussen de diverse ministeries voor de implementatie van 'groen' beleid en het omarmen van een duurzame economische houding.
Bron: middleeastmonitor.com