Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Damien Sanchez, Demain la Terre:

“Demain la Terre is de meest succesvolle vereniging op het gebied van MVO”

“Tot nu toe houdt Demain la Terre zich bezig met 10 thema's en 70 criteria met betrekking tot duurzame ontwikkeling. Hiervoor zetten de leden zich in voor een continu verbeteringsproces”, zegt Damien Sanchez, communicatiemanager van Franse telersvereniging Demain la Terre. “De basis is voor alle bedrijven gelijk, een basis die ze uiteraard aanpassen aan hun werkterrein. Zo zal de waterhuishouding voor groenten uit de vollegrond niet hetzelfde zijn als die voor groenten uit kassen.” De vereniging onderstreept het belang van de diverse initiatieven op  op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Een compleet label, inclusief andere certificeringen
Het zeer brede karakter van het initiatief is een troef voor de bedrijven die graag andere labels als HEV willen behalen. De Haute Valeur Environnementale, de Hoge Milieuwaarde, is gebaseerd op een aantal eisen om resultaten te kunnen behalen die worden gemeten met behulp van milieuprestatie-indicatoren op vier verschillende gebieden. Demain la Terre is opgebouwd rond diezelfde resultaatverplichting.

“Veel van onze leden hebben daarom het HEV-label behaald, gezamenlijk beheerd door de vereniging. Het voordeel hiervan is tweeledig. Enerzijds ondersteunen we onze telers in het proces om het label te behalen, anderzijds maken de 10 thema’s die binnen de werkwijze van Demain la Terre vallen het voor de telers van de vereniging gemakkelijker om het HEV-label te behalen.”

Demain la Terre werkt daarnaast volgens de regels van de biologische landbouw en het initiatief om residuvrij te telen.

Een volgens het Franse CTIFL zeer succesvolle aanpak
In 2018 heeft het Franse Interprofessioneel Technisch Centrum voor Groenten en Fruit (CTIFL) op verzoek van een aantal bedrijven uit de AGF-sector een onderzoek uitgevoerd en daarbij de bestaande normen binnen de sector vergeleken met die van het evaluatiemodel AFAQ 26 000, ontwikkeld door AFNOR-certification.

Het doel van dit onderzoek was om deze normen te vergelijken met enkele MVO-criteria als MVO-visie, integratie en communicatie, human resources, teeltmethoden, territoriale verankering en een aantal ecologische, sociale en economische indicatoren op basis van de ISO 26000 norm. “Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat Demain la Terre de meest succesvolle vereniging is op het gebied van MVO, in vergelijking met tal van verschillende geteste referentiekaders als die van BRC, IFS, Fel Excellence, GlobalGAP, GRASP en Agriculture Biologique. Dit gegeven biedt zowel consumenten als retailers een bepaalde garantie in een context waarbinnen verantwoord consumeren een belangrijk thema is geworden.”

Enkele voorbeelden van concrete acties
Er zijn tal van manieren om op sociaal, ecologisch en economisch vlak als een verantwoordelijke actor op te treden. Sommige bedrijven positioneren zich als betrokken territoriale actoren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Picvert, waarbij 90% van de producten lokaal wordt geteeld. Saveur des Clos is een bedrijf dat 96,5% van de producten lokaal inkoopt. UMG stuurt al het groenafval naar een biogasinstallatie. Jardin de Rabelais heeft de wegwerpjassen die worden gebruikt vervangen door wasbare jassen. In 2020 heeft La Ferme de la Motte 1600 meter aan nieuwe hagen geplant met meer dan 5 lokale soorten. Hierdoor kwam de totale lengte van de hagen uit op 5 km. Om de biodiversiteit in stand te kunnen houden of te kunnen bevorderen grenzen verder maar liefst 500 bijenkorven aan de percelen van Val de Sérigny, die samenwerkt met lokale imkers.

De voorbeelden van geëngageerde maatschappelijke acties in het kader van het initiatief van Demain la Terre zijn zeer divers, maar hebben een gemeenschappelijk doel: deel uitmaken van de cirkel van duurzaamheid.

Voor meer informatie:
Marc De Nale
Demain la Terre
[email protected]