Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Producten rijk aan flavonoïden: thee, appelen, bessen en rode wijn

"Parkinson-patiënten die een dieet volgen dat rijk is aan flavonoïden hebben meer kans op een langer leven"

Een nieuwe studie toont aan dat mensen met de ziekte van Parkinson die een dieet volgen dat drie of meer porties per week bevat van voedingsmiddelen die rijk zijn aan flavonoïden, zoals thee, appelen, bessen en rode wijn, mogelijk een lagere kans hebben om te sterven tijdens de studieperiode dan mensen die niet zo veel flavonoïden eten. Het onderzoek is gepubliceerd in het online nummer van 26 januari 2022 van Neurology, het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology. De studie keek naar verschillende soorten flavonoïden en ontdekte dat een hogere consumptie van flavan-3-olen en anthocyanen, zowel vóór als na een Parkinson-diagnose, geassocieerd was met een lager risico op overlijden tijdens de studieperiode.

Flavonoïden zijn in de natuur voorkomende verbindingen die worden aangetroffen in planten en worden beschouwd als krachtige antioxidanten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat flavonoïden een beschermend effect kunnen hebben op de hersenen.

"Onze resultaten zijn opwindend, omdat ze suggereren dat mensen met Parkinson in onze studie die iets simpels aten als drie of meer porties per week van gewone voedingsmiddelen zoals rode bessen, appelen en sinaasappelsap, betere kansen hebben om langer te leven," zei studieauteur Xiang Gao van The Pennsylvania State University in University Park.

Voor de studie werd gekeken naar 1.251 mensen met Parkinson met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 72 jaar. Onderzoekers gebruikten een voedingsfrequentievragenlijst om de flavonoïdeninname van mensen te bepalen voor en na hun diagnose, gedurende gemiddeld 33 jaar. Om de vier jaar werden de mensen ondervraagd over hoe vaak ze verschillende voedingsmiddelen aten, waaronder thee, appelen, bessen, sinaasappelen en sinaasappelsap. Hun inname van verschillende soorten flavonoïden werd berekend door het flavonoïdengehalte van elk voedingsmiddel te vermenigvuldigen met de frequentie ervan.

De studie bewijst niet dat mensen met Parkinson die een dieet volgen dat rijk is aan flavonoïden een betere overlevingskans hebben. Het toont een verband aan.

Voor meer informatie:
Renee Tessman
American Academy of Neurology
+1 612-928-6137
rtessman@aan.com

Publicatiedatum: