Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Antonio Vallejo, manager van Agro Jete (Spanje):

"In Andalusië wordt 50.000 ton cherimoya geteeld"

Spanje is 's werelds grootste producent van cherimoya’s. De teelt vindt overwegend plaats in het zuidelijke gewest Andalusië, en meer bepaald in de provincie Granada, waar 95% van het totale areaal ligt bestemd voor de teelt van dit subtropische fruit. Het is overigens het enige fruit in Andalusië dat momenteel geniet van een beschermde oorsprongsbenaming (BOB): de Cherimoya van de Tropische kust van Granada-Málaga.

"Het afgelopen seizoen was uitzonderlijk goed. De vraag was hoog, zelfs in tijden van pandemie. Dat heeft ons toch verrast. Dit jaar klagen de telers dat het seizoen minder vlot verloopt, maar het ligt in feite in de lijn van voorgaande seizoenen. Die moeten ons vergelijkingspunt vormen", vertelt José Antonio Vallejo, manager van Agro Jete.

"Dit jaar heeft de droogte de teeltbedrijven in de provincie Málaga parten gespeeld. Het La Viñuela waterbekken zit op 16% van zijn capaciteit. Maar ook in de provincie Granada was er watertekort in het gebied dat zich uitstrekt van La Herradura tot Almuñécar. Van Salobreña tot Motril hebben we het water afkomstig van de Sierra Nevada en halen we ook water uit de stuwmeren van Béznar en Rules. Maar het gebied van La Herradura tot Almuñécar heeft waterbekkens met een beperkte capaciteit en bovendien heeft het dit jaar praktisch niet geregend. In bepaalde streken hebben de telers de bomen slechts om de 80 dagen water kunnen geven", legt hij uit. "Als het niet voldoende regent in de rest van de winter en het voorjaar, zal het gebied van Almuñécar, La Herradura, Jete en Otívar het heel moeilijk krijgen het komend seizoen."

"Gelukkig liggen bijna al onze percelen tussen Salobreña en Motril en hebben wij dus wel voldoende water gehad. We hebben zo'n 80 hectare waarop we dit jaar naar verwachting 1.500 ton cherimoya’s zullen oogsten, waarvan 500 ton biologisch fruit van het Fino de Jete-ras. We zetten onze cherimoya’s van september tot 15 mei zowel in Spanje als in de rest van Europa af", zegt José Antonio Vallejo, die ook algemeen secretaris is van de Raad van Toezicht van de BOB.

"We zetten driekwart af op de binnenlandse markt en 25% exporteren we naar Denemarken, België, Duitsland, Nederland, Engeland, Frankrijk en Portugal, en ook naar Marokko, waar we samenwerken met premium supermarkten. Vanmorgen zijn er 8 pallets cherimoya’s naar Marokko verladen, die we verkocht hebben voor € 3,30 per kilo."

"In Spanje leveren we niet aan de grote supermarktketens. We richten ons op consumentengroepen, gespecialiseerde fruitdistributeurs en kleine ketens. Agro Jete levert de hoogste kwaliteit. Wie echt kwaliteit wil, mag bij ons aankloppen", benadrukt José Antonio. "De cherimoyatelers van Granada en Málaga zouden eigenlijk meer moeten samenspannen om een betere prijs voor het fruit te bekomen in plaats van een concurrentiestrijd te voeren. We mogen niet vergeten dat we samen bijna 50 miljoen kilo fruit op de markt brengen dat nergens anders in Europa wordt geteeld."

Een subtropische fruitsoort zonder "uitputtingsverschijnselen"
Cherimoya wordt al decennialang geteeld aan de tropische kust van Granada en Málaga. De sector is de afgelopen jaren evenwel getuige geweest van de snelle expansie van avocado en mango in beide provincies, maar ook aan de Atlantische kust van Andalusië, waar veel telers zijn overgeschakeld op deze twee subtropische fruitsoorten, aangetrokken door de mooie winstmarges.

"Maar mango en avocado beginnen tekenen van uitputting te vertonen", zegt José Antonio Vallejo. "Het aantal teeltlanden en de geproduceerde volumes zijn de afgelopen 8-10 jaar verveelvoudigd. De teelt van Hass-avocado’s bijvoorbeeld groeit in Marokko met dubbele cijfers per jaar, Colombia oogst al 250.000 ton, de Dominicaanse Republiek 700.000 ton, de meeste Afrikaanse landen brengen ook al avocado’s op de markt... Vroeger startte Israël het seizoen met Ettinger of Zutano en daarna betrad ook Spanje de markt, maar op dit moment komen we altijd in botsing met andere herkomstlanden. En bovendien komt er ooit eens een moment dat de consumptie het plafond bereikt", stelt hij.

"In dat opzicht hebben we met de cherimoya een exclusief product dat geen concurrenten kent. Bovendien duurt het verkoopseizoen 9 maanden, van september tot en met mei. In de jaren dat de huizen en appartementsblokken hier als paddenstoelen verrezen, zijn veel cherimoyabomen gerooid, maar tegenwoordig worden er weer meer aangeplant. Zelf breiden wij ons areaal ook nog altijd uit."

"Toch hebben we nog twee belangrijke uitdagingen voor ons fruit: een ras vinden met minder pitjes en de houdbaarheid van het fruit verlengen om nieuwe bestemmingen te kunnen bereiken."

Voor meer informatie:
José Antonio Vallejo
Gerente de Agro Jete
Carretera Suspiro del Moro, s/n
18699 Jete (Granada) - Spanje
Tel: +34 958 64 51 18
[email protected]
http://agrojete.com
www.instagram.com/agrojete

Publicatiedatum: