Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Warren Bam: "Biologische druiventeelt bevredigend, maar ook een uitdaging"

In Europa wordt reikhalzend uitgekeken naar de eerste Zuid Afrikaanse bio-druiven

De eerste biologische druiven van Warren Bams WCB Farming in Zuid-Afrika zullen naar verwachting deze week (week 7) in het VK en Europa aankomen. Zijn klanten in het VK en op het Europese vasteland kijken reikhalzend uit naar de komst van de nieuwste pitloze druivenrassen. Bam teelt biologische druiven op het bedrijf Gunsteling, één van de vijf Zuid-Afrikaanse teeltbedrijven die volledig biologisch gecertificeerd zijn. 

Warren Bam inspecteert de Autumn Crisp-druiven in Wesland

“De biologische teelt is bevredigend, maar kan ook een hele uitdaging zijn. Deze winter was de regenval intens en hield zij ook lang aan. Ons seizoen begon later dan gebruikelijk. In week twee begonnen we met de pluk. Het seizoen kwam stapvoets op gang. Aanvankelijk konden we slechts twee dagen per week verpakken, omdat we moesten wachten tot het fruit het optimale suikergehalte had bereikt. De aankomsten staan in week 7 gepland en op onze voornaamste markten wordt er reikhalzend naar het fruit uitgekeken," zegt Bam. 

Zijn biologische druiven worden geleverd aan vaste klanten in het VK, Ethical Fruit Company, en rechtstreeks aan een aantal grote Europese retailketens. 

FreshPlaza bezocht Bam op zijn bedrijf net buiten Saron, een weelderig druiventeeltgebied op 130 km afstand van Kaapstad. Het bezoek werd georganiseerd door de !Xhariep Region van Agricultural Writers South Africa, de vakorganisatie van landbouwjournalisten in het land, die Bam in 2017 de award voor New Entrant to Commercial Farming toekende. 

Bam was tijdens de apartheid uitgesloten van het volgen van een agrarische studie. Inmiddels is hij eigenaar van het 100 hectare tellende conventionele druiventeeltbedrijf Wesland, samen met derde generatie teler Wessel van Niekerk. Een paar jaar geleden zagen Bam en Van Niekerk kans om het aangrenzende bedrijf Die Denne aan te kopen, dat gelegen is tussen de bedrijven Gunsteling en Wesland. Samen bezitten ze nu 200 hectare waarop zo'n 500.000 - 570.000 kartons van de beste en populairste pitloze druivenrassen voor de export worden geteeld. Tot deze rassen behoren onder meer Joybells (in Zuid-Afrika ontwikkeld), Autumn Crisp, Sweet Globe, Jack Salute, Allison, Sweet Sapphire en Arra 15. 

Bam heeft veel ervaring met de biologische teelt en ontdekte zijn passie voor de teelt van biologische druiven op het naburige bedrijf Lushof. Op de uitvaart van zijn vader, 21 jaar geleden, vroeg Van Niekerks broer hem of hij medemanager van het bedrijf wilde worden. Uiteindelijk werd Lushof verkocht aan een Britse teler die Bam vroeg om naast biologische druiven ook biologische blauwe bessen te gaan telen. 

Links Warren Bam en rechts zijn zakenpartner Wessel van Niekerk

De succesvolle samenwerking tussen Bam en Wessel van Niekerk is een ultiem voorbeeld van wat er met de steun van de sector en overheid bereikt kan worden in de Zuid-Afrikaanse tuinbouw op het gebied van gelijkwaardig eigenaarschap. 

Nu, ruim 20 jaar later, heeft Bam een schat aan praktische kennis van zowel de biologische als conventionele teelt vergaard. Dit plaats hem in een unieke positie om als eigenaar van twee type teeltbedrijven de teelt-, verpakkings- en logistieke eisen van beide te vergelijken. 

"Voor de biocategorie is er sprake van een nichemarkt met weinig leveranciers, waar men hogere prijzen per karton kan verwachten dan voor conventionele druiven. De prijzen zijn stabieler en beter te voorspellen, ongeacht de vruchtgrootte. De biologische teelt is erg uitdagend en arbeidsintensief. Je kunt niet rustig achteroverleunen met Kerst of Oud en Nieuw omdat de biologische druivenranken voortdurende aandacht vereisen. De toepassing van chemicaliën als gewasbescherming is uiterst beperkt. In de biologische sector mogen we bepaalde contactchemicaliën gebruiken, maar deze worden weggespoeld door de regen en moeten telkens opnieuw worden aangebracht, wat erg duur is. Bij de conventionele teelt is het toegestaan om chemicaliën toe te passen om gewassen te beschermen."

“Ondanks het feit dat we veel minder chemische middelen gebruiken zijn de kosten voor de bemesting veel hoger. Bovendien brengen we deze met de hand aan. Bepaalde handelingen, zoals onkruidbestrijding, zijn ook erg belangrijk in de biologische teelt," legt Bam uit. 

“Ik ben gezegend dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken en mijn bedrijf uiteindelijk over kan dragen aan mijn zoon Gabriel. Wat mij het meest verwondert is het besef dat de jonge wijnrank die ik in mijn hand houd mij en mijn gezin 20 jaar lang van een inkomen kan voorzien evenals de vele anderen die afhankelijk zijn van deze sector," zegt Bam tot besluit. 

Voor meer informatie: 
Warren Bam
Wesland Farming
Tel: +27 (0)22 125 0240
[email protected]
www.wesland-boerdery.com

Publicatiedatum: