Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijde bio-markt overschrijdt grens van 120 miljard euro

Tholen - De wereldwijde biologische markt is in 2020 ongekend hard gegroeid, met 14 miljard euro om precies te zijn, waarmee de verkopen de grens van 120 miljard euro overschrijden. Helga Willer van FiBL presenteerde vanmorgen de nieuwste gegevens over de biologische landbouw wereldwijd tijdens het online event 'Organic Sector Review and BIOFACH and VIVANESS Sneak Preview & Insights'. Helga is bij FiBL verantwoordelijk voor het statistische jaarboek 'The World of Organic Agriculture' die normaliter op de eerste dag van de BIOFACH plaatsvindt. De beurs zou eigenlijk vandaag van start gaan, maar werd onlangs verplaatst naar eind juli.

Helga Willer tijdens het online event vanochtend

De wereldwijde biologische markt blijft groeien
Zowel de biologische landbouwgrond als de detailhandel bleven wereldwijd een sterke groei vertonen, zo blijkt uit gegevens van 190 landen (gegevens van eind 2020). Uit de 23e editie van 'The World of Organic Agriculture', gepubliceerd door FiBL en IFOAM - Organics International, blijkt dat de positieve trend van de afgelopen jaren zich in 2020 heeft voortgezet. Tegen de achtergrond van de pandemie vertoonde de wereldmarkt voor biologische voeding in 2020 zijn grootste groei ooit: de omzet nam met 14 miljard euro toe naar 120 miljard euro.

De Verenigde Staten blijven de leidende markt (49,5 miljard euro), gevolgd door Duitsland (15 miljard euro) en Frankrijk (12,7 miljard euro). In 2020 lieten veel belangrijke markten buitengewoon sterke groeicijfers zien; de Duitse markt groeide bijvoorbeeld met meer dan 22 procent. Zwitserse consumenten gaven het meest uit aan biologische voeding (418 euro per hoofd van de bevolking in 2020), en Denemarken heeft nog altijd het grootste marktaandeel met 13 procent van de totale levensmiddelenmarkt.

De wereldwijde Covid-19-pandemie leidde in veel landen tot een aanzienlijke stijging van de vraag naar biologische producten, maar er waren ook uitdagingen: "De effecten van de pandemie zijn zichtbaar in de verkoopgegevens van de detailhandel. Omdat mensen thuisbleven en vaker gingen koken en gezondheid, milieu en klimaatverandering grote thema's zijn geworden, is de detailhandelverkoop van biologische producten snel gestegen. Tegelijkertijd daalde echter in veel landen de verkoop in de foodservice", aldus Helga.

3,4 miljoen biologische producenten wereldwijd
In 2020 werden 3,4 miljoen biologische producenten gemeld, een stijging van 7,6 procent ten opzichte van 2019. India bleef het land met de meeste biologische producenten (1,6 miljoen). Het merendeel van de kleinschalige producenten beschikt over een groepscertificaat op basis van een intern controlesysteem.

Klik hier voor een uitvergroting.

Gestage toename van biologische landbouwgrond
Bijna 75 miljoen hectare werd eind 2020 biologisch beheerd, wat neerkomt op een groei van 4,1 procent of 3 miljoen hectare ten opzichte van 2019. Australië had het grootste biologische landbouwareaal (35,7 miljoen hectare), gevolgd door Argentinië (4,5 miljoen hectare) en Uruguay (2,7 miljoen hectare). Het biologische areaal is in 2020 in alle continenten toegenomen. De helft van het mondiale biologische landbouwareaal ligt in Oceanië (35,9 miljoen hectare). Europa had het op een na grootste areaal (17,1 miljoen hectare), gevolgd door Latijns-Amerika (9,9 miljoen hectare).

18 landen hebben minimaal 10% bio-landbouwgrond
In 2020 was 1,6 procent van de landbouwgrond in de wereld biologisch. Veel landen hebben echter een veel groter aandeel: Liechtenstein had het grootste biologische aandeel in de totale landbouwgrond (41,6 procent), gevolgd door Oostenrijk (26,5 procent) en Estland (22,4 procent). In 18 landen is 10 procent of meer van alle landbouwgrond biologisch.

Dit jaarlijkse onderzoek naar de mondiale biologische landbouw wordt ondersteund door het Zwitserse staatssecretariaat voor economische zaken (SECO), het duurzaamheidsfonds van Coop Switzerland en NürnbergMesse, de organisatoren van de BIOFACH-beurs.

Klik hier voor meer informatie.