Twee weken geleden waarschuwde LTO, op basis van een peiling onder ruim 580 werkgevers, voor een groot tekort aan arbeidskrachten in het aankomend oogstseizoen. Deze waarschuwing is breed besproken in diverse media.
Sommige telers kregen ook bezoek van de politiek of gaan dat nog krijgen. Bij fruitteler Robert van Meer kwam D66 Kamerlid Anne-Marijke Podt op werkbezoek. In BN De Stem toont Jan van Meer zich zeer blij met de 27-jarige Mindaugas Bernotas uit Litouwen. "Mijn rechterhand, mijn linkerhand en mijn verstand", zegt de tuinder over hem in de krant.
De oproep om ook inzet van werknemers van buiten de EU mogelijk te maken is onderwerp van gesprek in de politiek. Een oplossing op de korte termijn is om werknemers van buiten de EU tijdelijk voor seizoenswerk in de land- en tuinbouw te laten werken. LTO lobbyt er op dit moment voor om deze bestaande regeling snel bruikbaar te krijgen.
Dreigend werknemerstekort
Uit de peiling die LTO, in samenwerking met de regionale en sectorale werkgeversorganisaties uitzette onder ruim 580 werkgevers, blijkt dat 84% van de werkgevers tekorten verwacht aan teelt- en oogstmedewerkers in het komende oogstseizoen. Maar daar ligt niet de enige behoefte. Ook in leidinggevende functies zijn werknemers nodig en geeft 11 procent van de bedrijven aan dat deze zomermaanden ook technisch personeel nodig is. Werkgevers geven daarbij aan dat het aantrekken van werkenden uit landen van buiten Europa één van de oplossingen is.
De instroom van internationale werknemers vermindert door toenemende welvaart in landen als Polen en Roemenië. Werken in West-Europa wordt als minder noodzakelijk gezien en Nederland als land is steeds minder aantrekkelijk. Ook neemt de concurrentie tussen sectoren toe. De peiling van LTO laat zien dat werkgevers natuurlijk niet stil zitten en volop maatregelen nemen om de voldoende personeel te behouden. Daarbij wordt gedacht aan zowel korte termijn oplossingen, als lange termijn oplossingen met automatisering en robotisering.
Klik hier voor de volledige resultaten van de werkgeverspeiling
Aanpak krapte arbeidsmarkt
Door de fracties van de SGP, D66 en BBB werden er naar aanleiding van de inzet van ondernemers en de inbreng van LTO vragen gesteld over de aanpak van de arbeidsmarktkrapte. De Tweede Kamer vraagt onder meer om de arbeidsmarkttoets beter inzetbaar te maken. Ook werd door D66 gevraagd naar de mogelijkheden van circulaire arbeidsmigratie, waarbij arbeidskrachten van buiten de EU enkele jaren ervaring opdoen om dat vervolgens in te zetten in eigen land.
Verschillende agrarische ondernemers die tekorten verwachten deze zomer hebben de politiek en media opgezocht. Bij fruitteler Robert van Meer kwam D66 Kamerlid Anne-Marijke Podt op werkbezoek. Dat leverde goede gesprekken op over hoe een agrarisch ondernemer werkt aan goede arbeidsvoorwaarden om bestaand personeel te behouden en nieuw personeel aan te trekken. Maar ook welke zorgen er liggen over de arbeidsmarktkrapte op de korte en lange termijn.
Bron tekst en foto: LTO Nederland