Na een gemiddelde jaarlijkse groei van 11% tussen 2015 en 2019 (in volume), steeg de export van Peruaanse mandarijnen met maar liefst 36% in 2020, het eerste jaar van de pandemie.
Vanwege de mooie cijfers in 2020 werd ook voor 2021 een groei van tussen de 15% en 20% verwacht, maar met de terugkeer naar de normaliteit in de samenleving, keerde ook de vraag op de exportmarkten terug naar pre-pandemische niveaus.
In combinatie met teeltproblemen wegens de klimaatverandering leidde de normale marktvraag in 2021 tot een groei van de export met slechts 2% in volume (213.785 ton) en zelfs een daling van de waarde met 5% (€ 218 miljoen).
In 2022 zorgen verschillende factoren voor een ongunstig scenario voor de citrusexport. Enerzijds verhoogde de nieuwe Wet ter Bevordering van de Landbouw de productiekosten van teeltbedrijven met 30%, waardoor investeringen in areaaluitbreiding worden opgeschort. Daarnaast heeft Peru het ook moeilijk om citrus van internationale kwaliteit te telen. Op dit moment slaagt slechts 50% van de productie erin om de voor de export vereiste maat, kleur en smaak te bereiken. Daarnaast heeft ook de klimaatverandering invloed op de teelt met dubbel zoveel product dat verloren gaat als voorheen.
Bovendien zijn de zeevrachttarieven gestegen van 2.000 tot 10.000 dollar per container.
Anderzijds komen er in 2022 heel wat percelen in productie die in 2019 en 2020 zijn aangeplant met voornamelijk hybride rassen, die betere prijzen halen en goed in de smaak vallen op de internationale markten. Op basis van al die gegevens is de verwachting dat tegen het eind van het seizoen de mandarijnenexport zal afklokken op 226.970 ton voor € 225 miljoen, een stijging van 6% in volume en 3% in waarde in vergelijking met 2021.
In 2021 waren de belangrijkste bestemmingen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die samen goed waren voor 58% van de Peruaanse mandarijnenexport.
Bron: agraria.pe