Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers in Maine willen klimaatbestendige aardappel ontwikkelen

Onderzoekers in de Amerikaanse staat Maine werken aan de ontwikkeling van een klimaatbestendige aardappel, waarmee zij hopen de aardappelopbrengsten in hun staat op peil te houden. In Maine heeft klimaatverandering invloed op de aardappelteelt, waardoor de kwaliteit en oogstopbrengsten zijn gedaald. Kleine veranderingen, zoals hogere temperaturen, langere seizoenen en grotere neerslaghoeveelheden raken gewassen over de hele wereld. 

"Als we met even veel succes aardappelen willen blijven telen in Maine dan zullen we rassen moeten ontwikkelen die bestand zijn tegen klimaatverandering," legt Gregory Porter uit, professor gewassenecologie aan de Universiteit van Maine (UMaine). 

De staat kampt bovendien met een toename van ziekten en plagen, die goed gedijen onder het veranderende klimaat en een bijkomend risico vormen voor de aardappelsector, wat de noodzaak van een klimaatbestendig aardappelras nog urgenter maakt.  

Momenteel houden de onderzoekers zich bezig met het kruisen van de aardappelen, in de hoop een hittebestendig ras te creĆ«ren. Dit is echter een langdurig proces dat vele jaren in beslag kan nemen. Het proces is niet te vergelijken met de genetische modificatie van een aardappel. 

Gezien de toenemende impact van klimaatverandering is het zaak dat onderzoekers dit soort nieuwe gewassen testen. De traditionele gewassen hebben moeite zich aan te passen aan de voortdurend veranderende omgeving. 

Bron: onegreenplanet.org

Publicatiedatum: