Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe app meet klimaatimpact en voorkomt voedselverspilling

Een nieuwe, op blockchain gebaseerde software-oplossing, waarmee  verse AGF van veld tot vork kan worden getraceerd, meet eveneens de klimaatimpact met als doel voedselverspilling terug te dringen. De nieuwe app is bijna gereed om in Europa en elders te worden uitgerold, zo laat Anantha Peramuna weten, ontwikkelaar en CEO van het in Kopenhagen gevestigde Nature Preserve. 

“Ons oplossing zorgt dat ondoelmatigheden in de toeleveringsketen verdwijnen en draagt op deze manier bij aan de klimaatbewuste productie van levensmiddelen en het reduceren van voedselverspilling. Dankzij onze software kunnen telers de gehele toeleveringsketen of slechts één bedrijf overzien. Wij maken het eenvoudiger en goedkoper om de milieu-impact van levensmiddelen te berekenen. Bedrijven worden geïnformeerd over mogelijke acties om verspilling tot een minimum te beperken en over manieren waarop zij hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen," aldus Peramuna.  

"Op de Europese markt is er veel belangstelling voor onze oplossing. Consumenten willen graag weten waar hun voedsel vandaan komt en wat de milieu-impact ervan is. De markt geeft duidelijk het signaal af dat consumenten behoefte hebben aan duurzamere producten. In het verleden kon men nog wegkomen met vage beweringen, maar in Europese landen dwingt het overheidsbeleid bedrijven dit soort beweringen met cijfers te onderbouwen. Uit een onderzoek is gebleken dat 40% van de bedrijven die beweren 'groen' te zijn consumenten feitelijk misleiden," vervolgt Peramuna. 

De testfase is momenteel begonnen en wordt onder meer uitgevoerd op een blauwe bessen- en aardbeienteeltbedrijf in Portugal. "Bij deze zachtfruitteler starten we op het bedrijf met traceren, waarna we het product volgen tijdens het sorteren en verpakken tot het de retailer bereikt heeft. We traceren en voeren tegelijk een analyse van de ecologische voetafdruk voor 16 verschillende categorieën uit. We zouden ook een klimaatscore, bijvoorbeeld Eco-Score, weer kunnen geven."

De technologie is op blockchain gebaseerd. Wanneer men in blockchain een transactie verricht, dan zijn de gegevens niet meer te wijzigen waardoor deze betrouwbaarder zijn. Bedrijven kunnen deze data gebruiken als bewijsmateriaal voor autoriteiten zoals GlobalGAP. De software herkent probleemgebieden en voorziet bedrijven van actiegerichte data. Het systeem kan daarnaast de versheid, houdbaarheidsdata en documenten, zoals bio- en Fairtrade-certificaten, traceren. 

Om de kracht van deze software te illustreren, ontwikkelde Nature Preserve een sapproduct op basis van overgebleven wortelen. "We deden dit om de markt te laten zien hoe ons systeem werkt. Door de QR-code op de sapfles te scannen en het batchnummer te kiezen, krijgen consumenten toegang tot informatie omtrent de klimaatimpact van de betreffende batch en kunnen zij de impact van alle ingrediënten nagaan."

"Onze algoritmen kunnen de impact van vrijwel elke fruit-, groente- of graansoort beoordelen, dit geldt voor zowel bewerkte als verse producten. Tegenwoordig is het laten uitvoeren van een klimaatimpactanalyse erg duur en tijdrovend, waarna men een statisch cijfer krijgt. Wellicht moet men dit proces ieder jaar opnieuw laten uitvoeren om dit cijfer up-to-date te houden. Wij hebben toegang tot de gegevens van het teeltbedrijf en kunnen deze beoordeling daarom veel sneller en voordeliger uitvoeren. Telers kunnen bovendien realtime wijzigingen invoeren, waardoor de gegevens nog dynamischer zijn. Vanwege de vele opzichzelfstaande systemen is het logisch dat wij alle gegevens integreren, waarbij we gebruikmaken van blockchain en IoT," aldus Peramuna.  

Hij legt uit dat de software van Nature Preserve in juli 2022 op de markt zal komen, nadat de pilot is afgerond. "Er is in Denemarken nu al veel belangstelling onder telers en zelfs onder fabrikanten van voedselverwerkingsapparatuur. Ook elders in Europa is er interesse. De pilot wordt tevens bij een bedrijf in de VS uitgevoerd." 

Nature Preserve ontving financiële steun van durfkapitaalpartners. Daarnaast kreeg het bedrijf subsidies van de Deense regering voor de ontwikkeling van de software. 

Voor meer informatie: 
Dr Anantha Peramuna
Nature Preserve
Tel: +4 542 497 798 
[email protected]
www.naturepreserve.co 

Publicatiedatum: