Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Marseille, paddenstoelenambassadeur en directeur van Leichlinger Pilzzucht:

"De vraag naar gewone oesterzwammen en shiitakes neemt toe"

"Circa 50% van de verkochte paddenstoelen wordt ook daadwerkelijk hier in Duitsland geteeld," vertelt Peter Marseille, paddenstoelenambassadeur van de 'Bund Deutscher Champignon- und Kulturpilzanbauer' en directeur van Leichlinger Champignonzucht. Dit houdt onder meer verband met de arbeidskostenstructuur, die op haar beurt tot uiting komt in de prijzen, aangezien ongeveer 70% van de prijs is toe te schrijven aan de kosten voor de gecompliceerde manuele arbeid. 


Tim en Peter Marseille

Groot paddenstoelenaanbod
"We bieden zelfs gewone oesterzwammen, roze oesterzwammen, gouden oesterzwammen en kastanjechampignons aan die op rogge- en tarwestro geteeld worden. Tot de populairste soorten horen echter ook nog steeds de witte en kastanjechampignons, shiitakes en koningsoesterzwammen", zegt Peter. Sinds circa twee jaar wijdt zijn bedrijf zich aan de teelt van Pioppino. Peter kan al zijn paddenstoelen het hele jaar door aanbieden.

"Champignons en koningsoesterzwammen worden natuurlijk veel verkocht, waarbij de vraag naar gewone oesterzwammen en shiitakes toeneemt", weet Peter. Naast de retail worden zijn producten ook direct aan consumenten verkocht. In de horeca werden de paddenstoelen, in het bijzonder de gewone oesterzwam, in toenemende mate als vleesvervanger gebruikt. "De vraag naar deze producten stijgt en is met circa 70% toegenomen."

In de afgelopen twee jaar konden vanwege de coronasituatie vooral in de retail duidelijk hogere omzetten met paddenstoelen behaald worden, terwijl de omzet in de horeca vrijwel is ingestort. "Champignons hebben een marktaandeel van circa 65-70%, nauw gevolgd door koningsoesterzwammen en shiitakes. Een stijgende tendens is ook bij de gewone oesterzwam te zien", aldus Peter.

Prijsdruk van discounters
Als gevolg van de concurrentiedruk vanuit het buitenland worden de prijzen door discounters naar beneden gedrukt, wat voor sommige telers een steeds grotere uitdaging wordt. "Dat is een heel groot probleem, want eigenlijk zouden de prijzen veel hoger moeten zijn. Tegelijkertijd willen de discounters meer Duitse producten aanbieden." Bij de verpakking wordt er nog steeds ingezet op kartonnen schaaltjes, waarbij de schaaltjes van binnen van een kunststof laagje worden voorzien. "Paddenstoelen nemen net als een spons veel van buiten op. Daarbij is de paddenstoel ook duidelijk kwetsbaarder en niet zo lang houdbaar als andere producten", zegt Peter tot slot. 

Voor meer informatie:
Peter Marseille
Leichlinger Champignonzucht
Bergerhof 71
D-42799 Leichlingen, Duitsland
Tel: +49 2175 4282
[email protected] 
[email protected]  
www.leichlinger-champignonzucht.de