Tholen - Im- en exporteur Geobas wil met gedroogde en half gedroogde kaki’s uit Azerbeidzjan de Nederlandse, en ook Europese markt, bestormen. "De kaki is een prachtig en gezond product die tot voor kort nog relatief onbekend in Nederland was", vertelt Georgi Bourdjanadze van Geobas. "Zeker onze Azerbeidzjaanse kaki’s hebben een unieke smaak waar Nederland, en nu ook Duitsland en België, langzaam maar zeker kennis mee begint te maken. Door een droogproces van 3 à 4 dagen trekken we heel langzaam een bepaald vochtpercentage uit de kaki’s, waardoor alle mineralen en vitaminen behouden blijven. Zo krijg je een gezonde en makkelijke snack zonder toegevoegde suikers."
Goud in handen
In 2006 is het Limburgse bedrijf begonnen met het exporteren van producten naar onder andere Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. "Zo hebben we inmiddels in 9 landen in centraal Azië duurzame en solide relaties opgebouwd. Tot in 2016 daar crisis kwam", gaat Georgi verder. "De olieprijzen kelderden naar beneden en de hele economie stortte in elkaar. Hierop maakten we de keuze om stabiliteit op te bouwen door ons te gaan richten op de import naar in eerste instantie Nederland en vervolgens de rest van Europa."
Via haar relaties kwam het bedrijf terecht bij de Universiteit van Wageningen. "Zij hebben gedurende 8 maanden lang de AGF van Azerbeidzjan uitgewerkt en kwamen er toen achter dat we 'goud' in handen hadden. Azerbeidzjan is de 4de producent van kaki's wereldwijd, maar heel lang ging 30 procent naar de Russische retail en de andere 70 procent rotte weg op de grond. Wij geloofden in iets moois en besloten er in te stappen. Vijf jaar geleden hebben we in de regio Balakan een nieuwe fabriek laten bouwen, voorzien van alle benodigde moderne, geautomatiseerde apparatuur en geavanceerde technologie. Door het unieke klimaat in het land ontstaat een bijzonder product, dat we in deze fabriek met ons team bestaande uit 150 medewerkers maken."
Geobas heeft een verregaande samenwerking met de telers in het Centraal-Aziatische land. "Ze hebben daar geen coöperaties, die alles regelen. Ze doen het zelf en door middel van onze samenwerking kunnen we financieel en materieel investeren, zodat zij ons stabiele volumes van kwaliteit kunnen garanderen. Zo zijn we van 200 ton productie naar 500 gegaan en willen we volgend jaar naar 1500 ton toe groeien. De telers raken zelf ook steeds meer overtuigd. Zij richten zich op de teelt en wij regelen verder alles qua verwerking en logistiek, zo creëer je een win-winsituatie voor beiden."
Hachiya-variëteit
Het overgrote deel aan kaki’s wat op dit moment naar Nederland toe komt, is afkomstig uit Spanje. Georgi geeft echter aan dat Geobas zich onderscheidt, doordat het, naast de Fuyu en Hyakume, voornamelijk de Japanse Hachiya-variëteit produceert. "In Spanje wordt voornamelijk de Rojo Brillante variëteit geteeld. Daar kunnen ze vanwege het klimaat de Hachiya’s niet kweken. Deze geeft een hele andere smaak en structuur. We laten onze relaties ook altijd eerst het product uitproberen, waardoor zij het kunnen laten proeven aan hun klanten. Hier hebben we eigenlijk nog geen negatieve reacties op ontvangen. Bovendien hebben we in 2018 op de Franse beurs SIAL de innovatie award gewonnen en als de Fransen je op culinair gebied erkennen, weet je dat je iets sterks in huis hebt."
In eerste instantie zat de afzet van het bedrijf voornamelijk in de horeca. Door de pandemie werd echter besloten om de horizon te verbreden. "We moesten schakelen naar onder andere (week)markten en speciaal- en delicatessenzaken. Inmiddels beleveren we bijna 100 procent van de Nederlandse marktverkopers in noten en zuidvruchten. Bovendien is er in het prille begin ook een fijn contact ontstaan met Aartsen Fruit. Zij hebben ons al geholpen toen ik eigenlijk nog helemaal geen kaas had gegeten van distributie etc.” De producten van Geobas beginnen onderwijl ook steeds meer populariteit te genieten in Duitsland en België. "Na onze deelnames aan Fruit Logistica en Anuga zagen we dat de Duitse consument ons product ook heel enthousiast ontving. Zo leveren we inmiddels een tweetal gerenommeerde Duitse groothandels en zitten we op verscheidene groothandelsmarkten door heel Duitsland. We worden langzaam maar zeker, vanuit Maastricht, het centrum van de Europese distributie van de Azerbeidzjaanse kaki’s", aldus Georgi.
Transport wordt voor Geobas door de huidige situatie in Oost-Europa niet bemoeilijkt. "Nee, we hebben afgelopen zaterdag nog een nieuwe voorraad binnengekregen. We hebben eigenlijk 2 routes die gebruikt worden. De ene route gaat via Rusland, Wit-Rusland, Polen en via Duitsland naar Nederland. De andere route is door Georgië, Turkije en vervolgens Bulgarije naar West-Europa. We spreiden de risico’s door nooit volledig afhankelijk te zijn van 1 route. Bovendien verloopt het transport tussen de buurlanden prima, omdat zij onderling wel een goede relatie hebben en onze lokale partners aldaar de wegen kennen en weten wanneer ze wel of niet moeten rijden."
Mina Shirin
Naast de kaki zijn ook de granaatappelproducten een paradepaardje van het assortiment van het bedrijf. "Kaki is eigenlijk ons eerste kindje, maar 10 jaar geleden zijn we ook begonnen met de creatie van een unieke variëteit granaatappel: de Mina Shirin. In Europa heb je eigenlijk een uitermate zoete of zure soort granaatappel. De gebalanceerde zoetzure smaak van de Mina Shirin vult een gat in de markt, die andere soorten niet kunnen dichten. Deze is gepatenteerd en uiteindelijk als 9e officieel ras erkend en geregistreerd door de overheid van Azerbeidzjan. Wij verwerken het vervolgens tot granaatappelsap, een handgemaakte confituur (beide zonder toegevoegde suikers) en een smaakvolle melasse."
In de toekomst wil het bedrijf ook met de verkoop van het verse fruit gaan starten, zo stelt Georgi. "Op dit moment kunnen we qua prijs nog niet concurreren met bijvoorbeeld de kaki’s uit Spanje. De Azerbeidzjaanse regering is echter bezig met de verschaffing van subsidie, waardoor wij hier hopelijk vanaf volgend jaar ook in mee kunnen. Ik ben echter al heel dankbaar voor waar we op dit moment staan. Het vertrouwen dat wij als bedrijf van onze relaties hebben gekregen is heel goed om te zien en ik voorzie een uitermate mooie toekomst zodra iedereen ons fruit heeft leren kennen. Samen met onze relaties kunnen we de komende tijd blijven bouwen en groeien."
Voor meer informatie:Georgi Bourdjanadze
Geobas
Slagmolen 4 A04
6229 PP Maastricht
06 31 35 48 49
info@geobas.eu
www.geobas.eu