Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reden: aanhoudende regen

€ 11 miljoen schade aan gewassen in Valencia

Telersvereniging La Unió heeft een rapport opgesteld over de schade door de aanhoudende regenval van de afgelopen twee weken in de Valenciaanse Gemeenschap. Er is voor € 11,2 miljoen verlies door schade aan gewassen op circa 25.000 hectare. Daarnaast is er ook een deel van de landbouwinfrastructuur kapot, maar dat verlies is moeilijker te berekenen. Toch is de regen in de meeste gebieden over het algemeen heel gunstig geweest voor de sector.

Het is een van de natste maartmaanden van de afgelopen 50 jaar geweest. Op sommige plaatsen is er in totaal meer dan 1.000 liter water per m² gevallen en in veel andere gemeenten werden waarden van boven de 500 bereikt. Waar schade werd opgemeten is dat niet alleen door de directe regenval geweest, maar ook door de talrijke dagen zonder zon, de constante luchtvochtigheid, wind en water op het land. Er werden 22 bewolkte dagen opgetekend, wat heel uitzonderlijk is.

Er is zowel schade aan geïrrigeerde gewassen als aan teelten die niet bewaterd worden. 29% van de schade doet zich voor bij nog niet geoogst citrus, 26% bij steenfruit (perziken, abrikozen en pruimen), 5% bij kersen en 4% bij groenten.

La Unió benadrukt ook de positieve effecten: enerzijds de besparing van irrigatie en energie en anderzijds het herstel van de watervoerende lagen en de stuwmeren, wat voor waterreserves zorgt in de toekomst.

De combinatie van regen en het uitblijven van zonnige dagen leidt tot een te hoge vochtigheid die schimmelziekten (kunnen) veroorzaken, tot een gebrek aan vruchtzetting en het uitvallen van de bloesems, tot kleinere maten bij het fruit en ook waardevermindering van de producten door schade aan de schil (vooral bij citrus). Gedurende de maand maart zijn er dagen geweest met sterke windstoten. Bloesems en fruit zijn op de grond gevallen en zwiepende takken hebben vruchten beschadigd.

La Unió dringt er bij verzekeraar Agroseguro op aan de getroffen percelen zo vlug mogelijk te bezoeken om de werkelijke schade op te meten.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
Tel: +34 963 530 036
[email protected]
https://launio.org

Publicatiedatum: