Hongarije is al vele jaren de belangrijkste leverancier van tuinbouwproducten, waaronder groenten en fruit, aan de Duitse markt. Jaarlijks worden tonnen paprika's, tomaten, steenfruit en meer verkocht via Duitse groothandelsmarkten of rechtstreeks aan de retail. Ook de Hongaarse telers zien echter de huidige uitdagingen voor de sector, zoals de nasleep van de coronacrisis en extreme weersomstandigheden, aldus Ferenc Apáti, voorzitter van fruithandelsvereniging FruitVeB, en Bálint Illés, diplomaat bij de Hongaarse ambassade in Berlijn.
Net als andere jaren waren de leden van het Agricultural Marketing Centre (AMC) vertegenwoordigd met een gezamenlijke Hongaarse stand in hal 21. Naast Fruit Logistica zijn de AMC en haar leden ook te vinden op de Internationale Groene Week in Berlijn en op BioFach in Neurenberg. Voor het Centraal-Europese land is de tuinbouwexport een van de belangrijkste pijlers van de nationale economie. De totale waarde van deze export bedroeg vorig jaar ongeveer 10,6 miljoen euro, waarvan ongeveer 9 procent uit groenten en fruit bestond. "Met een totaal aandeel van 16 procent is Duitsland onze belangrijkste afzetmarkt, en ook Oostenrijk staat in de top vijf", zegt Illés.
Ferenc Apáti en Bálint Illés op de gezamenlijke Hongaarse stand op Fruit Logistica 2022
Grote exporteur van suikermaïs
De belangrijkste exportproducten zijn paddenstoelen, tomaten, wortelen, gedroogde peulvruchten en producten voor de diepvries- en conservensector. Apáti: "Sinds 7 à 8 jaar wordt Hongarije gezien als de grootste Europese producent van suikermaïs. Hongarije is de laatste jaren ook een belangrijke producent van morellen voor de internationale conservenindustrie geworden. Tegenwoordig wordt ongeveer 50 % van de totale oogst naar Duitsland uitgevoerd, als grondstof of in verwerkte vorm. In tegenstelling tot de zoete kers zijn morellen veel robuuster en minder gevoelig voor vorst, wat vooral in tijden van klimaatverandering een groot voordeel is."
Ernstige gevolgen van klimaatverandering
Vorst, neerslag en temperaturen onder nul tijdens de bloei- en oogstseizoenen zijn de Hongaarse groenten- en fruittelers de laatste jaren bijzonder zwaar gevallen, vooral in de steenfruitteelt, aldus Apáti. "Bij de abrikozen bijvoorbeeld hebben we vorig jaar een vorstschade van 80 procent gehad, zodat we niet eens aan de binnenlandse vraag konden voldoen. Dit jaar zijn we gelukkig tot nu toe gespaard gebleven van grote schade."
Om de gewassen te beschermen, doen de Hongaarse telers gewoonlijk een beroep op drie maatregelen, namelijk vorstbeveiligingsirrigatie, vorstkaarsen (waarvan sommige in Hongarije worden vervaardigd) en windmachines. "Hoewel de eerste maatregel verreweg de doeltreffendste methode is gebleken, zijn de plaatselijke watervoorraden helaas niet toereikend om alle bedrijven in het land te kunnen irrigeren. Intussen kunnen we redelijk het hoofd bieden aan kortdurende vorst en abnormaal weer, maar het is moeilijker om de gewassen op passende wijze te beschermen tijdens langdurige koudeperiodes," aldus Apáti.
Toenemend belang van voedselvoorziening
In de afgelopen twee jaar heeft Corona ook het dagelijks leven van de Hongaarse burgers meermaals aan banden gelegd. Illés: "Toch heeft de pandemie nauwelijks gevolgen gehad voor de tuinbouw en de tuinbouwexport. Integendeel, wij hebben vastgesteld dat de uitzonderlijke situatie gedeeltelijk heeft geleid tot een groter belang van de voedselvoorziening, wat op zijn beurt de waarde van tuinbouwproducten, waaronder groenten en fruit, heeft beïnvloed."
Ook Apáti is het in dit opzicht met zijn landgenoot eens. "De extreme weersomstandigheden hebben de telers zwaarder getroffen dan de pandemie. Ik zie klimaatverandering dan ook als de grootste uitdaging die ons de komende jaren te wachten staat. Bovendien zijn de productiekosten gestegen door tekorten aan arbeidskrachten en knelpunten bij de bevoorrading, zodat we de komende 2-3 jaar sterk verlaagde winstmarges kunnen verwachten."
Uitbreiding van het areaal voor biologische teelten
Illés wijst ook op de mogelijke handelsovereenkomst voor producten uit derde landen, die momenteel wordt besproken. "Als besloten zou worden deze overeenkomst door te zetten, zou dat natuurlijk bijzonder nadelig zijn voor telers in Hongarije en in de hele EU. Tegelijkertijd zijn er echter ook kansen voor onze producenten, bijvoorbeeld in de biologische teelt. In de afgelopen jaren is het areaal voor biologische teelt al aanzienlijk uitgebreid en in de nabije toekomst zullen er waarschijnlijk nog meer uitbreidingen volgen."
Voor meer informatie:
Bálint Illés
Botschaft von Ungarn in Berlin
Unter den Linden 76
D-10117 Berlin, Duitsland
Tel.: +49 (0)30 203 10 210
[email protected]
LinkedIn: linkedin.com
dr. Apáti Ferenc elnök
FruitVeB
Tel: +36 70 389 0556
[email protected]
fruitveb.hu