Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wibo van den Ende, Vita Optima:

"Positief druivenseizoen met venijn in de staart"

Tholen - “Vanaf week 50, 2021 tot week 13, 2022 is het positief geweest,” blikt Wibo van den Ende, Managing Director van Vita Optima terug op het druivenseizoen uit Zuid-Afrika dat vrijwel is afgelopen. “Daarna werd het kwalitatief en kwantitatief minder.” Hij constateert dat de perikelen in en rond Rusland ervoor hebben gezorgd dat er meer volume aan druiven naar Europa is gekomen dan verwacht, waarvan een deel uit India dat problemen heeft met kwaliteit, houdbaarheid en smaak.

Beperkingen
Druiven uit Zuid-Afrika hadden dan weer te maken met hogere kosten, waren er problemen met het vinden van koelruimte en containers en was het lastig om het fruit tijdig verscheept te krijgen. “Vertragingen van zeven tot tien dagen waren op een gegeven moment eerder regel dan uitzondering. Het ziet er op de korte termijn niet naar uit dat dit veel makkelijker gaat worden, ook niet voor het citrus.”

Arnoud Keijzer en Wibo van den Ende

Opletten
Toch kijkt Wibo terug op een positief seizoen, al zat het venijn in de staart. “Later in het seizoen moesten we goed opletten. Maar de producenten hebben een betere prijs nodig omdat hun transport- en arbeidskosten omhoog zijn gegaan en de stand van de Zuid-Afrikaanse Rand was niet gunstig." Na de druiven uit Zuid-Afrika, stapt Vita Optima over op onder meer avocado’s uit Zuid-Afrika die vooral vanuit Durban worden verscheept. Voor het komende seizoen nog een hele uitdaging, verwacht de directeur. “Door de overstromingen is het transport vanuit Durban nog moeizaam.”

Conventionele schepen
De logistieke strubbelingen zijn er de reden van geweest dat incidenteel is uitgeweken naar vervoer met conventionele reefers in plaats van containers. Toch ziet Wibo deze schepen niet echt als een alternatief voor de schaarse containers omdat de conventionele schepen beperkt beschikbaar zijn en omdat ook deze manier van vervoeren niet goedkoop is.

Teeltomstandigheden
Qua druivenrassen ziet Vita Optima dat de vraag naar traditionele rassen, zoals Sugra 35 en Allison, goed blijft. Wat betreft nieuwe rassen merkt Wibo dat de vraag naar Arra 15 en 19 toeneemt. Overigens ervaart hij dat de kwaliteit van eenzelfde ras druiven wisselend kan zijn. Hij wijt het aan de teeltomstandigheden, geografische verschillen en aspecten als pre-harvest treatment en irrigatie. Zo merkt hij dat de grillige weersomstandigheden in bijvoorbeeld Limpopo voor andere resultaten zorgen dan de teeltomstandigheden in droge gebieden zoals bijvoorbeeld Namibië en de Noordkaap het afgelopen seizoen. “Voldoende irrigatie en niet al te gekke weersomstandigheden creëren stabielere druiven in de teeltgebieden,” besluit Wibo.

Voor meer informatie:
Wibo van den Ende
Vita Optima b.v.
Klappolder 224
2665 MR Bleiswijk
+31 (0)6 10 00 28 72
[email protected]  
www.vitaoptimabv.com