Tholen - Wie in de meivakantie verlangt naar de Spaanse zon kan op het moment weleens bedrogen uitkomen. "Deze week hebben we wederom zeer slecht weer hier", vertelt de Nederlander Thomas Bos, die sinds 2003 in Alicante woont en sinds 15 jaar met zijn bedrijf Thomasol de schakel vormt tussen inkopers in Europa met een directe link naar de Spaanse teelt.
Momenteel loopt het Spaanse vollegrondsgroentenseizoen ten einde, is het meloenenseizoen opgestart en zijn de voorbereidingen voor het druivenseizoen bij Thomasol in volle gang. "Eigenlijk hebben we deze winter klimatologisch gezien een heel stabiel seizoen gehad, zonder excessen. Tot maart hebben we probleemloze maanden gehad. Daarna is er echter gigantisch veel regen gevallen. Alleen al in maart hebben we 18 dagen met neerslag gehad, met alle gevolgen van uitval en kwaliteitsproblemen van dien", vertelt Thomas. "Dat geldt voor het hele assortiment van sla, bloemkool, broccoli en bijvoorbeeld bleekselderij. Normaal is bleekselderij een hele stabiele teelt, maar die bleek niet opgewassen tegen zoveel neerslagdagen. Honderden hectares vollegrondsgroenten zijn verregend en daardoor waren de bladgroenten op en tekort. Inmiddels vindt de omschakeling van het seizoen plaats en pakken landen als Nederland en Duitsland het op, waar het de laatste weken wel mooi open weer was met veel zon."
"De prijzen van de vollegrondsgroenten zijn redelijk tot goed geweest. Echter, daar valt wel een belangrijke nuance bij te maken, want hoewel de prijzen gemiddeld op een hoger niveau lagen, wogen deze niet op tegen de gestegen kosten. Denk alleen maar aan stroom, verpakkingsmaterialen, teeltbenodigdheden en fust. Maar de transportprijs is nog wel het grootste issue geweest. Met sommige transporteurs werken we al ruim vijftien jaar samen en met hen maken we afspraken voor het hele seizoen. Maar als de dieselprijs opeens van 1 naar 2 euro gaat, vallen die afspraken onmogelijk te respecteren. Je laat iemand waar je al zolang mee samenwerkt namelijk ook niet zomaar vallen. Dit zorgt voor heel wat discussies met alle partijen in de keten. Neem nu het karton voor de dozen van de watermeloenen. De leverancier geeft nu aan dat hij pas op het moment van afleveren de prijs bepaalt. Daar kun je het niet mee eens zijn, maar als je dat weigert krijg je niets geleverd. Dit zorgt voor een zeer uitdagend jaar, niets is zeker", aldus Thomas.
Ook de Sahara-storm (Calima) had dit jaar de nodige impact op de Spaanse productie. "Dat geldt voor de groenten, die extra gewassen moesten worden, maar ook voor de meloenen die bijvoorbeeld in Almeria in de bloesem stonden. Hierdoor is de productie van meloenen in Almeria vertraagd op gang gekomen en daardoor zijn we een stuk later gestart. Ook de aanvoer uit Murcia dreigt een stuk later te worden. Door het slechte weer kan men sowieso vandaag en morgen niet planten en dat betekent automatisch dat er over +/- 90 dagen geen meloenen zijn. Maar of dat ook zal leiden tot een meloenentekort is nu veel te voorbarig. Bij 30 graden zijn er zeker meloenen tekort, maar bij 15 graden hebben de klanten nauwelijks meloenen nodig. Een leverancier van me zei pas nog: 'Meloenenverkoop is 22 graden. Daarboven hebben we meloenen tekort, daaronder hebben we er teveel. Het weer blijft koopman in onze handel.' Dat maakt onze handel ook zo dynamisch en zorgt ervoor dat je altijd bij de les moet zijn."
Thomas kijkt uit naar het Spaanse druivenseizoen. "De laatste jaren heeft de teelt van rode en witte pitloze druiven in Spanje een echte goede positie gekregen in de Europese retail. Daarmee krijgt dit land elk jaar steeds meer voet aan de grond. Persoonlijk denk ik ook dat het goed is dat consumenten kiezen voor druiven in het Europese seizoen in plaats van containers uit India te importeren. Van begin juli tot begin september hebben we volop dagverse en smaakvolle rassen Spaanse druiven!"
Voor meer informatie:
Thomas Bos
Thomasol Gestion SL
C. Venta de la Remuda nr. 8
03560 El Campello
Alicante - EspaƱa
Kantoor: +34 965 060 305
[email protected]
www.thomasol.eu