Mecklenburger Ernte is sinds 1997 stevig verankerd in de groentensector, als schakel tussen de in totaal 27 aangesloten bedrijven en de Duitse levensmiddelenhandel. Als moderne afzetorganisatie wordt het Noord-Duitse bedrijf ook geconfronteerd met de alomtegenwoordige uitdagingen in de groententeelt, zoals kostenstijgingen, klimaatverandering en de veranderende wensen van de consument. We spraken met Klaus-Dieter Wilke, aftredend directeur en medeoprichter van het bedrijf, en zijn opvolger Hans-Jörg Elvers, over de afgelopen vijfentwintig jaar, de huidige capaciteitsuitbreiding en de naderende overdracht aan de top van het bedrijf.
Mecklenburger Ernte verkoopt haar producten via verschillende partners. De grootste contractpartner is Behr AG.
De vollegrondsoogst van dit jaar komt nu ook in de Noord-Duitse teeltgebieden geleidelijk op gang, ongeveer op hetzelfde moment als in de voorgaande jaren. Klaus-Dieter: "Momenteel worden de vroegere gewassen, zoals mini-romana en spinazie, geoogst. Op onze zuidelijke locatie in Zuid-Hessen is de oogst wat verder gevorderd en worden er al grotere hoeveelheden sla geoogst, zodat we ook al grotere acties met de retail hebben kunnen starten." Juist in de afgelopen weken kwam het in Zuid-Hessen al tot temperaturen van bijna 30 graden Celsius, waardoor de vegetatie er daar heel anders uitzag dan in Noord-Duitsland.
"De huidige vraag in de retail is vrij goed aan het begin van het seizoen," vervolgt Hans-Jörg. "Vanwege de hoge temperaturen in het zuiden is de druk voor de telers daar groot om hun aanbod op de markt te brengen. Gelukkig is het de afgelopen dagen wat koeler geworden, waardoor de afzetsituatie weer iets ontspant. Wat betreft de aanbodsituatie is er in ieder geval genoeg aanbod voorhanden."
De huidige kostenstijgingen, die voor een deel enorme druk op de teeltbedrijven leggen, maken het nog moeilijker. Hans-Jörg: "De kostenontwikkeling moet je natuurlijk altijd in samenhang met de tijdlijn bekijken. We zullen echter over de gehele linie kostenstijgingen moeten accepteren, of het nu gaat om grondbewerking, bedrijfsmiddelen of de verhoging van het minimumloon. Dit jaar is er een buitengewone dynamiek door de nasleep van corona en de oorlog in Oekraïne." Zijn collega Klaus-Dieter voegt daaraan toe: "Deze cijfers moeten we zeker ook doorberekenen in de berekening van de verkoopprijs."
Verscheidenheid aan gewassen en omvangrijke marketing
Naast de huidige uitdagingen probeert Mecklenburger Ernte, in nauw overleg met haar leden, op de veranderingen op de langere termijn op de markt en op het consumentengedrag te reageren. Klaus-Dieter: "Onze verscheidenheid aan gewassen is al enorm, waarbij we ook hard ons best doen om de niches te bezetten en de productvariatie aan de POS te verbreden, bijvoorbeeld door middel van verschillende productvarianten en -verpakkingen inclusief toepassingssuggesties."
Ook de klimaatverandering speelt de telers tot op zekere hoogte in de kaart, vult Hans-Jörg aan. "Zowel in Zuid-Hessen alsook in Noord-Duitsland proberen we inmiddels meloenen te telen, maar ook bestaande productsegmenten zoals witlof en bladsla worden verder ontwikkeld en uitgebreid. Over het geheel genomen zien we geen noemenswaardige groei van het consumptievolume, maar binnen het totale consumptievolume zien we continu interessante verschuivingen."
Toekomstgerichte capaciteitsconcentratie
Om de areaaluitbreiding van de aangesloten bedrijven en de toenemende eisen van de markt ook in de toekomst aan te kunnen, zal Mecklenburger Ernte in de tweede helft van het jaar een nieuwe opslag- en pakstation van 15.000 m2 op de locatie Gallin in gebruik nemen. "We spreken liever van een capaciteitsconcentratie in plaats van -uitbreiding, want voorheen was de capaciteit over meerdere locaties verspreid. De bundeling van de modernste koelsystemen en installatietechniek onder één dak moet dan ook bijdragen aan een aanzienlijke efficiëntiestijging bij de processen. Hierdoor worden de afstanden binnen de leveringsketen korter, waardoor ook de kwaliteit van het op de markt te brengen product zal toenemen", zegt Hans-Jörg over de nieuwste mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf.
Klaus Wilke zal het bedrijf aan het einde van het jaar verlaten en heeft Mecklenburger Ernte van begin af aan mede vorm gegeven.
Alle foto's: Thorsten Scherz/ Behr AG
Overhandiging van het stokje in het jubileumjaar
Begin jaren negentig werden de eerste fundamenten van de latere telersorganisatie gelegd, waarna in 1997 het huidige Mecklenburger Ernte werd opgericht. Van een lokaal opererende telersvereniging met een jaarlijkse omzet van circa 42 miljoen Duitse mark in het eerste jaar, ontwikkelde het bedrijf zich tot een vaste leverancier van de retail met een omzet van tegenwoordig 172 miljoen euro, schetst Klaus-Dieter terugkijkend. "Het dieptepunt in de geschiedenis van het bedrijf en in mijn carrière was de EHEC-periode in 2011, die ernstige gevolgen had voor alle groenten. De consumenten waren daarna terughoudend bij alle soorten vollegrondsgroenten, waardoor onze telers aanzienlijke verliezen leden."
Ondanks de marktconcentratie en de continue ontwikkeling van het consumentengedrag vertoonde de omzet van het bedrijf een stijgende tendens. "Het is ons gelukt om onze verscheidenheid aan gewassen en onze regionaliteit economisch te bevorderen. Dit zie ik persoonlijk als één van onze grootste successen", zegt Klaus-Dieter vlak voordat hij het stokje definitief doorgeeft. Volgens zijn opvolger is het bedrijf ook voorbereid op de komende jaren. "De trend richting veganistische en vleesvrije voeding heeft in Duitsland een enorm impuls gekregen. Ons portfolio biedt een groot potentieel om dit veranderende voedingsbewustzijn actief vorm te geven en er met bijpassende concepten op in te spelen."
Mecklenburger Ernte zal zich in de toekomst ook steeds meer op 'nieuwe' verkoopsegmenten richten, onthult Hans-Jörg tot slot. "De verkoop van lokale verse groenten blijft onze kerncompetentie, maar we hebben ook de eerste stappen gezet richting de verwerking van onze groenten, omdat we het grote potentieel van het convenience-segment inzien. Ook de snelle ontwikkeling van de buitenshuisconsumptie en de online-handel houden we in het oog. Desalniettemin zal de levering aan de retail het hele jaar door ook in de komende jaren ons voornaamste streven blijven."
Voor meer informatie:
Klaus-Dieter Wilke & Hans-Jörg Elvers
Mecklenburger Ernte GmbH
Neu-Galliner Ring 16
D-19258 Gallin, Duitsland
Tel: +49 (0) 38851 3320 0
[email protected]
www.eo-gmbh.de