Over het hele land blokkeren ook vandaag nog steeds de boeren, als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet, diverse distributiecentra van supermarkten. Ze hebben elkaar afgelost en hebben de intentie meerdere dagen te blijven staan. Door de blokkades dreigen de schappen in de supermarkten leeg te raken, zo meldt NOS. Op een aantal plekken in het land merken consumenten de gevolgen al van de boerenblokkade van distributiecentra. In supermarkten zijn lege schappen te zien, vooral bij versproducten.
De koepel van supermarkten, CBL, noemt het "volstrekt onacceptabel" als de blokkades nog langer duren vandaag. "We hebben justitie en politie opgeroepen om ze op te ruimen", zegt Marc Jansen, directeur bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "We moeten hen kunnen aanspreken op dit wangedrag", zegt Jansen. "Dit kan niet langer doorgaan, want we zijn geen partij in het conflict tussen overheid en boeren."
In meerdere provincies worden de distributiecentra van verscheidene supermarkten en groothandels echter nog steeds geblokkeerd. Zo meldt 1Limburg dat er een vijftal trekkers voor de poort van de Sligro in Venray staan, waardoor niemand er nog in of uit kan.
Verder schrijft Omroep Flevoland dat de boeren het distributiecentrum van de Lidl in Almere de komende dagen willen blijven blokkeren. De eerste groep boeren werd maandagavond afgelost door een nieuwe groep boeren.
Ook Friese boeren blokkeren distributiecentra. De trekkers stonden gisteren de hele dag bij Aldi, Poiesz, Lidl en Spar in Drachten, Sneek en Heerenveen. Zo bericht het Friesch Dagblad. In Sneek is, volgens Hart van Nederland, de ME er al aan te pas gekomen om de blokkade van een distributiecentrum te beƫindigen.
Ondertussen roepen velen op om de acties te beƫindigen. Zo roept LTO Nederland boeren die distributiecentra blokkeren op daar mee te stoppen, voordat de voedselvoorziening in gevaar komt. "Mogelijk raakt dit ook ouderen en kwetsbaren die geen boodschappen ontvangen", zegt voorzitter Sjaak van der Tak. "Zet deze acties niet te lang door."
De schade door de boerenblokkades lopen voor de Nederlandse supermarkten al in de miljoenen. De sector wil proberen de schade te verhalen. Dat zegt een woordvoerder van het CBL, zo schrijft Distrifood. Volgens de branchekoepel zijn op dit moment ruim tien distributiecentra geblokkeerd. CBL riep maandag al op de blokkades op te heffen, maar vooralsnog gaan ze op vele plekken door.
NPO Radio 1 ging voor haar programma 'Dit is de Dag' in gesprek met Marc Jansen, directeur van het CBL, Paul Moers, retaildeskundige en adviseur van verschillende supermarkten en Michael Wilde directeur van Bionext over de rol van supermarkten in de stikstofcrisis. Volgens de brancheorganisatie voor supermarkten spelen supermarkten namelijk geen rol in de stikstofcrisis. Luister hier het volledige gesprek terug.