Tholen – Er is nog niet vaak naar het Noorden gekeken als het gaat om het importeren van knolgroenten, deze zijn immers volop voorhanden vanaf Nederlandse bodem. Toch kon Finland Van Gelder overhalen het land te bezoeken om kennis te maken met Finse producten, gastronomie en natuur. Agf.nl reisde mee.
Gerrit van Gelder helpt mee bij nieuwe oogst FREX aardappelen
Klik hier voor de fotoreportage
“Wij streven ernaar om Nederland gezonder en duurzamer te laten eten. Enerzijds door de consumptie van groenten en fruit te verhogen en anderzijds door (nieuwe) groenten en fruit op de markt te brengen met méér smaak en hogere voedingswaarden. Die potentie is er in Finland. Ze bieden mooie gezonde producten en is er nog ruimte voor tuinbouw in de volle grond”, aldus Gerrit van Gelder.
Finse bedrijven en overheid hebben binnen het Food from Finland-programma de handen ineen geslagen. Ze bouwen aan hun imago als herkomstland van duurzaam, verantwoord, gezond en puur eten en drinken. Business Finland wil daarbij ‘change-agent’ zijn voor duurzaam ondernemen en andere bedrijven en partners helpen hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te halen.
Tapio en Pia Knuuttila van Skabam die FREX-producten op de markt zetten voor export
Zo is de FREX-aardappel die onder andere gepresenteerd werd tijdens de reis, CO2-negatief. Dat wil zeggen dat er meer CO2 wordt vastgelegd dan dat er wordt uitgestoten. “Koolstofvastlegging wordt bekeken over het gehele proces, alle stappen van oogst tot bord worden in de berekeningen meegenomen”, aldus Tapio Knuuttila, eigenaar Skabam het bedrijf dat FREX-producten op de markt brengt. De zeer duurzame teeltwijze, waarbij veel aandacht is voor de bodemconditie, zorgt ook voor een unieke combinatie van consistentie en smaak van de aardappel die hogelijk gewaardeerd wordt door top-chefs, zoals de Amerikaanse chef Dan Barber, vertelt Tapio.
Gerrit van Gelder proeft een verse gerooide biet
De kwaliteit van de aardappelen en andere producten is inderdaad zeer hoog, vond ook Gerrit van Gelder. Hij was bij de eerste oogst van de nieuwe aardappelen aanwezig en maakte op het veld tevens kennis met de rauwe bieten en doperwten. Hoewel die al smaakvol waren, zorgde de meereizende Finse top-chef Sauli Kemppainen voor een excellente culinaire ervaring van deze producten op het bord en kreeg Van Gelder vervolgens genoeg testmateriaal mee naar huis om de FREX-producten in eigen keuken uit te laten proberen door eigen chefs.
Cantharellen oogst na een uurtje wilde paddenstoelen zoeken in de Finse bossen
Naast deze gewassen liet Van Gelder zich inspireren door producten die als vleesvervanger kunnen dienen. Samen met Marcel Gonzales, business consultant van BidFood werd een beurs bezocht met Finse producten en gingen de heren het Finse bos in om wilde paddenstoelen te zoeken. “Van Gelder heeft als doel om dichtbij de klant te staan en te fungeren als partner. Wij zien dat in foodservice behoefte is om zich meer te richten op vegetariërs en veganisten. Wij willen voor hen een plantaardig assortiment ontwikkelen en zijn hierbij op zoek naar producten die zo min mogelijk bewerkingen hebben ondergaan, met weinig toevoegingen of smaakversterker, welke passen bij de waarde van Van Gelder”, legt Gerrit uit. Op de reis had hij zich speciaal als vegetariër opgegeven om te kijken wat de Finse keuken hierin te bieden heeft.
Vervoer door Finland ging onder andere per Dakota uit 1942
Klik hier voor de fotoreportage
Voor meer informatie:
Tapio Knuuttila
Skabam FREX
T: + 358 45 330 9808
[email protected]
www.frex.fi
Gerrit van Gelder
Van Gelder Groente en Fruit
Krommeweg 10
2988 CB Ridderkerk
+31 (0)6 17 94 65 50
[email protected]
www.vangeldernederland.nl