Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Daalimpex Tuitjenhorn, een jong maar veelzijdig bedrijf

In een klein dorpje in Noord-Holland midden tussen de velden rode, witte en groene kool staat het grote gebouwencomplex van Daalimpex. Dit bedrijf werd in 1976 door de heren Blankendaal (44) en Rozendaal (54) opgericht, vandaar de naam Daalimpex. De snelle groei van het bedrijf doet wat Amerikaans aan. In 1976 begonnen de heren
in de garage van de heer Blankendaal. Waar eerst altijd zijn auto stond, werd deze ruimte tot kantoor verbouwd. Het jaar 1976 was voor beide heren erg goed, want er werden grote hoeveelheden aardappelen, koolsoorten en uien verkocht. Al in 1979 begon men met de bouw van de huidige panden. Dit is in 4 etappes gebouwd, steeds weer werd er uitgebreid. Naast de kantoorruimtes zijn er sorteer-loodsen en opslagruimten.

De heer Rozendaal

De heer Blankendaal: "Wij exporteren geen pootaardappelen meer, maar we hebben wel de noodzakelijke knowhow. Voor vrijwel alle exporteurs koelen wij hun pootaardappelen en bovendien laden wij deze in Beverwijk in speciale schepen, maar dit is een ander hoofdstuk. De meeste exporteurs hebben monopolyrassen. Deze nieuwe rassen zijn als ze op de rassenlijst staan 25 jaar beschermd. Daar wij geen rassen in licentie verbouwen en op de markt brengen, hebben we besloten hierin geen handel te doen."

De heer Blankendaal

"Wel doet Daalimpex veel in consumptieaardappelen en grove landbouwproducten zoals uien, knolselderij, wortelen en rode, witte en groene kool. We exporteren onze aardappelen naar de aardappelimporteurs en naar de industrie. In juni kan het voorkomen dat we in Bretagne Ostara aardappelen kopen en deze naar Duitsland doorverkopen, maar ook doen we zaken in de nieuwe Belgische aardappelen. De aardappelhandel is een vrije handel en daarom zijn we voor onze klanten altijd bezig een goed product op het juiste moment in te kopen. Naast onze exporten, importeren we veel vroege aardappelen uit de landen rond de Middellandse zee. Zo kopen we al jarenlang de gehele Maltaoogst op. In Nederland zijn dit zeer gevraagde aardappelen, geelvlezige Alpha's."

De witte kool groeit erg langzaam

Jaarlijks koelt Daalimpex 10.000 tot 15.000 ton pootaardappelen voor derden. In Beverwijk beschikken ze tevens over enkele koel- en vrieshuizen. De opslagcapaciteit is inmiddels opgelopen tot 175.000 m3. "Wij koelen veel boter en vlees. Dat wordt redelijk goed betaald. veder hebben we in Beverwijk in samenwerking met anderen een stuwadoorsbedrijf. Beverwijk is de grootste aardappelhaven ter wereld", aldus de heer Blankendaal. "Jaarlijks verladen we daar circa 150.000 ton aardappelen en verder nog zo'n slordige 100.000 ton boter en vlees. Het laden en stuwen van aardappelschepen vraagt speciale aandacht. De exporteurs maken van onze kennis en dienstverlening gaarne gebruik. Voorts is van belang dat de schepen op tijd geladen worden. Wat dat betreft weten we van aanpakken. Op 31 december vorig jaar moest nog beslist 6000 ton aardappelen in diverse schepen geladen worden. Door opdrachten uit te voeren die in andere havens vrijwel onmogelijk zijn, schenkt dit de opdrachtgevers veel vertrouwen", zo besluit de heer Blankendaal.

Bron: Primeur 03 - Jaargang 02 - 18 september 1987

Publicatiedatum: