Het Landwirtschaftsamt Karlsruhe zal in samenwerking met de 'Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer' ook dit jaar een aspergedag organiseren op de eerste dag van de vakbeurs expoSE/expoDirekt op 23 november. De aspergedag, die al voor de 33e keer georganiseerd wordt, biedt de bezoekers de gelegenheid tot verdere scholing en het uitwisselen van ervaringen in de vorm van lezingen en discussies.
Afdelingsvoorzitter dr. Ulrich Kraft van de regionale raad Karlsruhe zal het evenement plechtig openen. Aansluitend zal ook dit jaar een internationale gast het woord overnemen. Angelika Appel, referente groenten- en fruitteelt van de regionale raad Karlsruhe en Isabelle Kokula, aspergeadviseur van het Landratsamt Karlsruhe, zullen het programma van de aspergedag leiden.
De asperge en de gemeenschap van bodemorganismen
"De asperge en de gemeenschap van bodemorganismen", zo luidt de titel van de lezing van professor Giusto Giovanetti uit Turijn. Professor Giusto Giovanetti deed lang tijd onderzoek op het gebied van botanische tuinen aan de universiteit van Turijn. In nauwe samenwerking met truffeltelers in Piëmont onderzocht hij het beheer van traditionele truffelgebieden en ontdekte daarbij dat de gemeenschap van bodemorganismen een beslissende component vormen voor de groei van de kostbare knollen. In zijn lezing over de gemeenschap van bodemorganismen zal hij het samenspel van bodemorganismen uitleggen met betrekking tot de teelt van asperges, maar ook in ruimere context met betrekking tot de bedreigde biodiversiteit van onze habitats. De lezing wordt in het Italiaans gehouden (dubbele presentatie in twee talen) en zal tegelijkertijd in het Duits worden vertaald.
Intensief foliegebruik in de aspergeteelt - Rendabel? Klimaatvriendelijk? Onmisbaar?
Joachim Ziegler is hoofd van de afdeling tuinbouw van het 'Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum Rheinpfalz'. Vanwege zijn jarenlange ervaring met het gebruik van folie in de aspergeteelt op het Queckbrunnerhof in Schifferstadt, wordt hij tot ver buiten Rheinland-Pfalz beschouwd als de deskundige op dit gebied. In zijn lezing zal hij ingaan op de kritieke, bekritiseerde aspecten van foliegebruik. Daarbij gaat het aan de ene kant om de rentabiliteit van het foliegebruik in de afgelopen jaren, en aan de andere kant over de regionale vervroegende maatregelen vergeleken met geïmporteerde vroege goederen.
Naast actuele informatie rondom de toepassing van folie zal ook het onderwerp duurzaamheid een centraal staan in de lezing.
Bruinverkleuring bij asperges voorkomen – oorzaken en oplossingen
Dr. Ludger Aldenhoff gaat in zijn lezing in op de bruinverkleuring van asperges, wat ieder jaar weer onder bepaalde omstandigheden optreedt. Aan de hand van eigen experimenten en de interpretatie van talloze grond- en wortelonderzoeken verklaart hij de invloed van afzonderlijke voedingsstoffen die met dit verschijningsbeeld samenhangen en beschrijft hij de wisselwerking met de bodem en het weer. Dr. Ludger Aldenhoff is sinds meer dan twintig jaar aspergeadviseur van de 'Beratungsdienstes Spargel und Erdbeeren'.
De nadruk van zijn advieswerk ligt op gewasbescherming en plantenvoeding. Talrijke eigen onderzoeken over de meest uiteenlopende onderwerpen van gewasbeheer vormen de basis voor zijn actuele toelichtingen en aanbevelingen.
De aspergeoogst van morgen: selectieve oogst met de AVL Motion
Bernhard Böckenhoff, directeur van Böckenhoff Folien, is als handelaar en specialist op het gebied van recycling van aspergefolie een bekende spreker op de aspergedag in Karlsruhe. Dit jaar presenteert hij de AVL Motion, een selectief en autonoom werkende robot voor het oogsten van asperges. Gezien de hoge kosten en mankracht die nodig is voor het oogsten van asperges, zouden nauwkeurige machines voor het autonoom en selectief oogsten van asperges in de toekomst een uitkomst kunnen zijn.
Wilde asperges – teelt van Asparagus acutifolius
Als laatste lezing zal Mojcar Rehar Klancic uit Šempas, Slovenië, haar ervaringen met de teelt van wilde asperges delen. Mojcar Rehar Klancic studeerde landbouw en runt sinds 25 jaar een kwekerij voor vaste planten in Šempas. Met grote passie concentreert ze zich sinds zeven jaar op de ontwikkeling van vermeerderingsmethodes voor de in het wild groeiende Asparagus acutifolius, die traditioneel in haar land wordt verzameld, net als in vele andere mediterrane regio's. Zij beveelt wilde asperges niet alleen aan voor gebruik in de huistuin, maar geeft ze ook hier een kans in de professionele teelt om de klanten een specialiteit aan te kunnen bieden in de directe verkoop. De lezing wordt in het Engels gehouden (dubbele presentatie in twee talen) en zal tegelijkertijd in het Duits worden vertaald.
Voor meer informatie:
Spargeltag 2022