Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De 'Smaakradar': een innovatie van het Franse Coteaux Nantais

Het Franse familiebedrijf Coteaux Nantais, gevestigd in Vertou in de Loire-Atlantique, dat volgend jaar 80 jaar bestaat, is teler van zo'n 35 soorten biologische appelen: van de beroemde Braeburn, de Gala, de Fuji, de Golden en de Jonagold tot de Pirouette, de Reinette des Côteaux, de Patte de Loup en de Délis d'Or. Behalve deze appelen worden er ook nog 7 soorten peren, kweeperen, aardbeien, kiwi's en verschillende soorten groenten geteeld. De biodynamische teelt vindt plaats op 103 hectare en kent een gemiddelde opbrengst van 2.000 ton fruit per jaar. Op de Natexpo-beurs heeft algemeen directeur Noah Courtial over de start van het appelseizoen gesproken. De beurs was daarnaast de perfecte plek om de nieuwe 'Smaakrader' te presenteren, een innovatie die begin dit jaar is gelanceerd.


Noah Courtial op de 2022-editie van de Natexpo-beurs in Lyon

De 'Smaakradar'
Begin dit jaar heeft Coteaux Nantais de 'Smaakradar' gelanceerd. "De 'Smaakradar' is een soort appel-identiteitskaart voor consumenten", een innovatief project dat in 2020 van start is gegaan en tot doel heeft consumenten wegwijs te maken in het profiel en het gebruik van elk appelras. "Elk ras wordt geproefd om de belangrijkste kenmerken ervan vast te stellen: geur, textuur en aroma. Het doel is om voor elke appel een sensorisch profiel op te stellen, vergelijkbaar met wat er al bestaat voor wijn en bepaalde oliën. In het kader hiervan kreeg het team een opleiding in sensorische analyse van studenten van het Landbouwinstituut van Rennes.


De verzamelde gegevens worden ingevoerd in een softwareprogramma dat een sensorisch profiel in kaart brengt en opstelt: bloemig of roodfruitaroma, knapperigheid, zuurtegraad, sappigheid, etc

Behalve op het fruit steunt Coteaux Nantais op de kringloopeconomie: het bedrijf zet alle van de standaard afwijkende producten om in puree, sap en appelazijn. De producten van Coteaux Nantais zijn niet alleen te vinden in lokale biologische netwerken, maar ook rechtstreeks te koop in biologische winkels.

Voor meer informatie: 
Coteaux Nantais
coteaux-nantais.com