Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Toename van de faillissementen voorzien, ondanks nieuwe steun"

Het aantal faillissementen is in september gestegen ten opzichte van een maand eerder concludeerde het CBS vorige week. Het kabinet is ondertussen bezig om nieuwe steunmaatregelen voor energie-intensieve bedrijven uit te rollen. "Wij denken dat in tegenstelling tot de pandemie deze steun een stijging van het aantal faillissementen niet kan tegenhouden", zo stelt ABN AMRO.

Ondanks stijging, nog erg laag
"Onder de 172 failliete bedrijven zaten voornamelijk bouw en handelsbedrijven, waaronder retail en horeca. Dit aantal zorgt voor een kleine toename van het aantal faillissementen ten opzichte van augustus, wat maakt dat het aantal faillissementen nog steeds ver onder ‘normale’ niveaus blijft. In vergelijking met 2019 gingen er in september nog altijd 45% minder bedrijven failliet. Welk cijfer je ook als uitganspunt neemt, het aantal faillissementen in Nederland is ook met de stijging in augustus nog steeds erg laag."

Terwijl de uitdagingen voor het bedrijfsleven zich opstapelen
"De faillissementscijfers staan daarom nog in schril contrast met de verschillende vuren waar het bedrijfsleven voor staat: enerzijds lagere vraag, we zien al de eerste signalen van groeivertraging en anderzijds; hogere kosten, of het nu energie, financieringslasten, grondstoffen of lonen zijn. Al duurt het historisch gezien even voordat een conjuncturele afzwakking zich vertaalt in faillissementen.
Ondertussen is het kabinet bezig om bedrijven voor één vorm van tegenwind te ontzien. Kleinere ondernemers vallen onder het reeds aangekondigde prijsplafond en er wordt gewerkt aan een vorm van energiecompensatie voor de meer energie-intensieve ondernemingen."

Nieuwe steun met oplopend aantal faillissementen
"Tijdens corona luidde dit een sterke afname van het aantal faillissementen in. Het is echter niet de verwachting dat deze ronde van steun een zelfde gevolg heeft. Ten eerste, omdat de economische neergang een andere aard kent. Hoge inflatie en verkrappend monetair beleid raken ook de vraagkant van de economie die tijdens de pandemie – op de lockdowns na – juist sterk overeind bleef. De economische neergang is hierdoor breed gedragen en minder tijdelijk zoals een lockdown dat wel was. Ten tweede omdat de mate van steun anders is, tijdens de pandemie werd bedrijven vanuit verschillende hoeken liquiditeit toegestopt; betalingspauzes van banken, NOW, belastinguitstel en lagere rentes. Nu komt er naar verwachting slechts beperkte steun voor het betalen van energiekosten en zijn de financieringscondities duidelijk aan het verkrappen. Wij verwachten nog steeds dat het huidige lage niveau van faillissementen onhoudbaar is en dat de faillissementen de komende maanden langzaam richting hun precorona niveaus terug tenderen."

Bron: ABN AMRO

Publicatiedatum: