"Knolselderij wordt voor ons een steeds groter artikel. We kunnen ze in elke gewenste verpakking leveren. Of het nu kisten van acht, negen, tien of twaalf stuks moeten zijn of zakjes van vijf en tien kilo. Al onze producten worden bij aankomst geconditioneerd. Om er zeker van te zijn dat we een goede kwaliteit leveren gaan we zelf regelmatig het gewas op het veld bekijken." Dat zegt de heer J. Middelburg, mededirecteur van C.A. van Dijk, het verpakkingsbedrijf voor groenten op het veilingcomplex van Westland-Zuid te 's-Gravenzande. Het bedrijf werd 51 jaar geleden door Adriaan van Dijk jr. opgericht. De stijgende vraag naar knolselderij zowel voor de vers markt als voor de industrie blijkt uit de omzet van van Dijk.
De heer J. Middelburg toont de selderij in de bekende grijze kist
"Dit seizoen hebben we rond 4.000 ton verpakt tegen 3.750 ton vorig jaar. We letten zeer scherp op de kwaliteit. Een belangrijk teeltgebied is Zeeland, met name Zeeuws-Vlaanderen. We hebben een vaste ploeg van zes mensen die we zelf hebben opgeleid voor het nakijken en sorteren op maat. Ook het wassen is een apart vak. We laten dit door twee gespecialiseerde bedrijven doen. We leveren de knollen af in gewassen of ongewassen staat. In het laatste geval noemen we dat geborstelde knollen."
Ook tomatenbakjes worden als verpakking gebruikt
Frankrijk en de Scandinavische landen zijn de grootste afnemers van selderijknollen uit Nederland. Verder is er een behoorlijke export naar West-Duitsland, Belgiƫ en Engeland. Hoewel het selderijknollenseizoen van oktober tot mei-juni loopt gaan de mensen van Van Dijk al in juni in de teeltgebieden kijken hoe het gewas ervoor staat. Een klein deel van de knollen wordt onder contract geteeld. Behalve rechtstreekse aankoop van de telers schakelt Van Dijk ook wel commissionairs in. Gedeeltelijk worden de selderijknollen uit Zeeland en Brabant met eigen transport opgehaald. De heer Middelburg: "Knolselderij is een natuurproduct. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan wil je geen afbreuk doen aan de kwaliteit. Door onze jarenlange ervaring op het gebied van verpakken en deskundige behandeling van het product hebben we ons sterk kunnen ontwikkelen. Op het ogenblik hebben we ongeveer 25 man in dienst. Andere wintergroenten die we verpakken zijn uien, winterpeen, rode en witte kool en vooral schorseneren."
Bron: Primeur 10 - Jaargang 02 - 12 februari 1988