Een delegatie van de Nationale Knoflookafdeling van de Spaanse telersvereniging Asaja, voorgezeten door Miguel del Pino uit Córdoba, en ook van de Nationale Knoflookraad, waarvan Del Pino vicevoorzitter is, heeft het directoraat-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie weten te overtuigen een onderzoek in te stellen naar de "frauduleuze" export van Chinese knoflook naar de EU en naar de import van Egyptische knoflook zonder invoertarieven.
De vertegenwoordigers van de Spaanse knoflooksector namen ook andere eisen mee naar Brussel die ze, net als bovenvermelde, delen met hun collega’s uit Frankrijk, Italië en Portugal, zoals de noodzaak om de supermarktketens ervan te overtuigen betere prijzen aan de knoflooktelers te betalen. Ze vragen ook een moratorium in te stellen op het verbod op het gebruik van bepaalde gewasbeschermings-middelen die de sector voorheen wel mocht gebruiken, ten minste zolang er geen doeltreffende alternatieve producten op de markt beschikbaar zijn.
Dit werd bevestigd door Miguel del Pino aan Europa Press. Hij gaf ook mee dat de Spaanse europarlementariërs Clara Aguilera, Juan Ignacio Zoido en Mazaly Aguilar, elk van een andere politieke partij, beloofd hebben om deze problemen voor te leggen aan de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement.
Volgens Del Pino heeft een grote Spaanse supermarktketen "de prijzen al verhoogd" die ze aan de telers betalen. Dat wil zeggen dat telers een positief antwoord krijgen op hun belangrijkste eisen, zeker nu "Egyptische knoflook de EU binnen mag zonder invoertarieven te betalen". De Egyptische teelt, die al groter is dan die van Spanje, is een te duchten concurrent, want Egyptisch product is veel goedkoper door de veel lagere teeltkosten, zelfs de transportkosten naar Europa inbegrepen.
Daarom hopen de Spaanse knoflooktelers dat de overeenkomst met Egypte wordt herzien, want "het kan niet zijn dat er steeds meer Egyptische knoflook binnenkomt zonder tarief te betalen". Zoals vermeld, heeft de Europese Commissie al een onderzoek naar de zaak ingesteld, alsook naar de "frauduleuze" binnenkomst van Chinese knoflook.
Wat betreft Chinese knoflook, waarschuwde de voorzitter dat "verse knoflook uit China Europa binnenkomt, maar onder het mom van bevroren product, wat een enorme belastingfraude is, aangezien de import van verse Chinese knoflook onderhevig is aan een quotum, dat bij overschrijding de toepassing van een afschrikkend tarief van € 1,20 per kilo veronderstelt." Chinese diepgevroren knoflook daarentegen kent geen quota en ook geen invoertarieven.
Bron: lainformacion.com