De middellate druiven hebben dit jaar niet hun beste seizoen beleefd in Italië, zowel wat de teelt als de verkoop betreft, zo stelt Salvatore Lodico, voorzitter van de BGA Druiven van Canicattì. Hij wijst met de vinger naar slechte communicatie, vooral wat het onderscheid tussen pitloze druiven en druiven met pitjes betreft.
Salvatore Lodico
"Er was ongetwijfeld een voorkeur voor seedless. Maar ook die categorie heeft te lijden gehad onder de daling van de consumptie. Toch bleef de afzet van de traditionele druif van extra kwaliteit redelijk vlot verlopen, ondanks de economisch moeilijke situatie. Maar vanwege een slechte planning is de situatie helemaal anders uitgedraaid voor het standaardproduct. De verkoopprijzen compenseerden geenszins de teeltkosten. Als een product van goede kwaliteit is, vindt het altijd kopers. En dat geldt zeker voor onze Italia druif, die ongeëvenaard is qua kleur en smaak. Het is echt een bijzonder product dat onlosmakelijk verbonden is met deze streek en al een heel rijke geschiedenis achter de rug heeft."
"Ook de ketenpartners vragen ons te focussen op de beste kwaliteit. Dat moet bovendien sowieso volgens de voorschriften van een product met beschermde geografische aanduiding, precies om het teeltgebied te beschermen. We moeten daarbij openstaan voor innovatie. Trouw blijven aan traditionele rassen betekent overigens in de eerste plaats de kwaliteit behouden en zelfs nog verbeteren. Daarom ook geven we onze leden de richtlijn om het product nog gezonder op de markt te brengen door de behandeling met gewasbeschermingsmiddelen voor de helft af te bouwen en snel tot nulresidu te komen."
"Het gaat erom duurzaamheid in al zijn aspecten te betrachten, zowel wat voedselveiligheid betreft als economische en ecologische duurzaamheid. En dat impliceert dus een rationeel gebruik van energie en natuurlijke hulpbronnen. Daarom duwen we onze leden in de richting van geavanceerde teeltmethoden voor energiebesparing en efficiëntie. Daar worden immers de grootste besparingen gerealiseerd. Naast nulresidu zetten we ook in op nulemissie met behulp van zonnepanelen die grote besparingen mogelijk maken in de irrigatie. Zo hebben we geavanceerde systemen zoals subirrigatie, waarbij opbrengst en productkwaliteit voorop staan", vertelt de expert.
"De markt stond de afgelopen maanden niet aan onze kant", klaagt Lodico. "Van augustus tot en met oktober bedroegen de telersprijzen voor de Italia druif 35-45 cent voor het standaardproduct en 55-60 cent voor de druiven van extra kwaliteit. In november komt er wat beweging in de markt, maar dat is zeker niet genoeg om de geleden verliezen te compenseren. De prijzen variëren van 45 tot 55 cent voor het standaardproduct en van 60 tot 70 cent voor de beste kwaliteit. Helaas is er nog maar weinig product beschikbaar. In totaal hebben we zo’n 40% minder volumes verkocht dit jaar. De situatie is evenwel veel positiever op dit moment voor Red Globe. Hoewel die niet onder de BGA vallen, zijn ze het vermelden waard, want ze halen meer dan
€ 1."
"Tot slot zou ik nog even de fundamentele kwesties willen aanhalen waarop wij als consortium de nadruk leggen: 1) voedselveiligheid en economische en ecologische duurzaamheid; 2) terugdringen van de teeltkosten door het gebruik van technologie; 3) productkwaliteit. Dat laatste is primordiaal en is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de druif die hier al jaren in deze streek met zijn unieke bodemeigenschappen en klimaatomstandigheden wordt geteeld", besluit voorzitter Lodico.
Voor meer informatie:
Salvatore Lodico
Consorzio per la Tutela e la
Promozione dell'uva da tavola
di Canicattì I.G.P.
C.da Carlino, snc
92024 Canicattì (AG) - Italië
Tel: +39 333 2454985
[email protected]