In het EO-programma 'Geld of je leven' op Radio 1 is gisteren aandacht geschonken aan de ondertekening van het nieuwe convenant 100% robuuste aardappelrassen. Mariska Werring, sales director bij Leo de Kock en Zonen, schoof samen met Bionext-directeur Michaël Wilde aan in het programma om nadere uitleg te geven.
In 2016 is door phytophthora de biologische opbrengst eigenlijk mislukt, zo licht Mariska onder meer toe. "Waardoor de teler geen aardappels had. Dat is mede aanjager geweest voor dit convenant, om een verbetering in de rassen te bewerkstelligen. Het robuuste ras is resistent tegen onder andere phytophthora, maar ook tegen de veranderde weersomstandigheden, zodat de teler een betere en hogere opbrengst heeft en opbrengstzekerheid."
Dit geldt overigens niet alleen voor de aardappelwereld, benadrukt ze. "De nieuwere rassen zijn dus beter resistent tegen al dat soort factoren. En dat is niet alleen voor de aardappelwereld zo, maar voor alles wat groeit en bloeit heb je steeds meer resistentere rassen nodig en innovatie in de sector. Dit om bij de teler een goede opbrengst te creëren."
Aan het eind van het gesprek komt ook aan bod dat de industrie nog niet aan boord is. Michaël: "Die willen we heel graag aan boord krijgen. Dat zijn megagrote fabrieken met hele grote klanten. Die zouden zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zeggen: 'we gaan voor biologische frieten'." Hij vergelijkt het met de huidige aandacht voor de 'plant burger'. "Ik zou zeggen: stap over op de biologische friet, want daarmee biedt je perspectief voor de boeren en gaat de hele keten in beweging komen. Want de keten is de kracht in de verandering. We hebben dit soort grote partijen nodig." En die spreekt Michaël aan op hun verantwoordelijkheid.
Mariska vult hem aan: "Hierbij een oproep ook aan de industrie om hier toch eens over na te gaan denken, gezien alle ontwikkelingen in de hele wereld. Misschien moeten we het toch over een andere boeg gaan gooien."