Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meerdere factoren zorgen voor lagere volumes Marokkaans citrus"

De combinatie van meerdere factoren zorgt voor een moeilijk seizoen voor Marokkaans citrus. Mouad Hfa, teeltmanager bij de Marokkaanse teler en exporteur Pro Prim, met vestigingen in de Souss en Chichawa regio’s, voorspelt een oogstdaling van 30-40% ten opzichte van vorig seizoen. 

"De daling is in de eerste plaats te wijten aan de seizoenscycli. Vorig jaar was de oogst groot, dit jaar geven de bomen daarom wat minder fruit. We dunnen ook uit zodat we een goede maatsortering zouden hebben. We kunnen dan ook sneller oogsten en de bomen krijgen eerder rust", zegt Mouad. 

Een andere reden voor de mindere opbrengst is de stijging van de teeltkosten. "De prijs van kunstmest is dit jaar verdrievoudigd. Ik ken telers die een deel van hun programma's hebben moeten laten varen, omdat de verkoop niet langer winstgevend is", vertelt Mouad.

Het geval van het Nadorcott ras valt op. De teler verwacht een krimp van 30-40%. "Sommige telers ervaren een terugval tot 60%, maar wij hebben veel moeite gedaan en maatregelen genomen om de gevolgen van de droogte in te perken. Het volume is zeker afgenomen, maar we zullen een goede kwaliteit hebben." Dit zal resulteren in hogere prijzen voor clementines, die gereserveerd zullen worden voor de hoogste bieder. Waarschijnlijk worden dat Amerikaanse klanten, aldus Mouad.

De grootste uitdaging voor telers zijn de weersomstandigheden. "Een hevige chergui (een hete en droge wind in Marokko) sloeg toe tijdens de bloeiperiode en beschadigde een aanzienlijk deel van het gewas," zegt Mouad. "Waterstress is een probleem geworden dat niemand kan ontkennen en waar niemand aan ontsnapt. We graven tot 300 meter diep om water te vinden. Natuurlijk zijn er regio's die meer getroffen zijn dan andere."

Wat de markt betreft, doet de exporteur zaken met Rusland, Canada, Europese landen en sinds kort ook het Midden-Oosten. Mouad vertelt dat Pro Prim van plan is om zich te richten op het Verre Oosten, Indonesië en China, en dichter bij huis ook Europese landen waar het bedrijf nog niet actief op is, zoals Duitsland.

Marokkaans citrus probeert de felle concurrentie uit Turkije en Egypte het hoofd te bieden. "Egyptische telers genieten van lagere kosten, inclusief arbeid, en worden gesubsidieerd door de overheid, om nog maar te zwijgen van de overvloed aan water in Egypte." Sommige Marokkaanse telers zijn daarom in een race tegen de klok verwikkeld om hun fruit te verkopen voordat Egyptische telers de wereldmarkt betreden.

De exporteur vecht om het bedrijf draaiende te houden in een moeilijke omgeving van stijgende kosten en klimaatuitdagingen. "In alle boomgaarden en in het pakstation zijn we overgestapt op zonne-energie," zegt Mouad. "We leveren ook veel inspanningen op het gebied van techniek en vakmanschap om fruit van goede kwaliteit te garanderen en zo de terugval in volumes te compenseren." 

Voor meer informatie:
Mouad Hfa
Pro Prim
Tel: +212 615-545159 (Marokko)
[email protected]