In opdracht van het ministerie van Financiën doet SEO Economisch Onderzoek in samenwerking met experts van het RIVM, het Voedingscentrum, de Belastingdienst en het ministerie van Financiën onderzoek naar de afschaffing van btw op groenten en fruit. "Er zijn hierbij meerdere opties mogelijk welke producten precies onder het nultarief komen te vallen. Het doel van dit onderzoek is dan ook het in kaart brengen van mogelijke afbakeningsopties met de bijbehorende voor- en nadelen. De nadruk in deze enquête ligt op de gevolgen voor de administratieve lasten van bedrijven."
Verzoek aan te sluiten bij standpunt van AVN
AVN lobbyt al langer bij het ministerie om brede invulling te geven aan het assortiment dat onder het 0-tarief moet gaan vallen. Ze deelde eerder het standpunt dat ze hebben ingenomen. In de enquête van het ministerie wordt er ingezoomd op 5 verschillende opties. "Hoewel de keuzemogelijkheden niet helemaal aansluiten bij het standpunt van AVN, kun je wel kiezen voor een breed assortiment (opties C, D en E). Hierbij is optie C het meest voor de hand liggend, bewerkte en onbewerkte groenten en fruit, zonder peulvruchten en gedroogde zuidvruchten. Enige bezwaar is daarbij dat wel de conserven worden meegenomen, maar dat geldt voor elke optie waar ook bewerkte groenten worden meegenomen. We roepen dan ook op om in de open velden (toelichting) in te vullen dat conserven naar ons idee niet onder vers vallen. Daarnaast worden aardappelen nergens benoemd, dit zou ook als opmerking kunnen worden toegevoegd. Daarbij kan je ook aangeven dat we graag maaltijdcomponenten en complete maaltijden willen voorzien van een 0% btw-tarief."
AVN-input op een rijtje
AVN heeft de volgende input geleverd:
Producten moeten vers en gezond zijn;
Naast groenten en fruit moeten ook de aardappelen onder het 0% tarief gaan vallen;
Onbewerkt product + Bewerkt product + Samengesteld product:
Onbewerkt product:
AGF-producten zonder enige verandering in samenstelling (bloemkool, appel, sinaasappel enz.);
Product specifieke houdbaarheid, verse producten met korte houdbaarheid en zonder toevoegingen om de houdbaarheid te verlengen.
Bewerkt product:
Wassen, schillen, snijden, persen, mengen, koken, blancheren, bakken van AGF-producten;
Zodanig dat daarmee de houdbaarheid van het product niet langer wordt dan 5 of max. 7 dagen;
Samengesteld product:
Maaltijdcomponent of maaltijd, waarbij minimaal 75% (of evt. 80%) van de ingrediënten AGF is;
Minimale waarde van zout/suiker toegevoegd;
Zodanig dat daarmee de houdbaarheid van het product niet langer wordt dan 5 of max. 7 dagen.
AVN: "Zo veel mogelijk reacties gaan zeker helpen bij onze verdere lobby op dit thema."
Klik hier om deel te nemen aan de enquête. Dat kan tot uiterlijk 20 januari.
Voor meer informatie:
Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN)
Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
+31 (0)318 440 222
[email protected]
www.avn.nu