De agrarische sector van Peru, geleid door Alejandro Fuentes, voorzitter van de Vereniging van Agrarische Producenten Gilden van Peru (AGAP) roept op tot vrede en eenheid om het land uit de huidige crisis te halen. Hij zei dat de Peruaanse agrarische sector "een ongekende crisis doormaakt, die nog verergerd wordt door demonstraties en protesten, waardoor investeringen, tijd en productiviteit verloren gaan."
Foto: Agraria.pe
Door de aanhoudende politieke crises is de noodtoestand verlengd en zijn er bijna 50 doden en honderden gewonden gevallen, onder zowel demonstranten als politie-eenheden. Dit heeft geleid tot een geschatte 250 miljoen dollar aan verliezen van belangrijke exportgewassen zoals druiven, blauwe bessen, mango's en avocado's. Door de aanhoudende uitdagingen in Peru werd er in 2022 ook niets in de sector geïnvesteerd, aldus Agap.
Telers en industriële spelers in Peru zeggen dat ze bezig zijn de situatie te beoordelen en de komende dagen verklaringen zullen afleggen. De wegblokkades, die kort na het nieuwe jaar opnieuw zijn begonnen, treffen de arbeiders, waardoor in verschillende delen van het land de oogst en de verpakking vertraging oplopen. Ook het vervoer tussen belangrijke teeltgebieden en de havens is lange tijd verstoord.
"Agap betreurt ten zeerste de menselijke verliezen, evenals de tientallen landgenoten die gewond zijn geraakt als gevolg van de demonstraties die het land hebben verdeeld. We steunen de getroffen families en onze wens is dat er snel vrede komt onder de Peruanen."
"Demonstreren is een recht dat we hebben, maar het moet wel op een vreedzame manier gaan. Wij veroordelen alle daden van geweld tegen essentiële diensten zoals luchthavens, snelwegen, gezondheidsdiensten en aanvallen op openbare instellingen, particuliere bedrijven, rechtshandhaving en burgers. Dit alles heeft een klimaat van terreur gegenereerd dat invloed heeft op iedereen," zei Fuentes in de laatste Agap-verklaring.
"Wij steunen het harde werk van de politie en de strijdkrachten in het kader van hun grondwettelijke en wettelijke bevoegdheden om de openbare orde te herstellen. Criminele daden van gewelddadige groepen verdienen de afwijzing van alle burgers. Daden die in strijd zijn met de wet moeten onmiddellijk worden onderzocht en de verantwoordelijken moeten worden berecht. Wij roepen alle Peruanen op de rechtsstaat, de vrede en de dialoog te doen zegevieren om dit moeilijke moment dat het land doormaakt, te boven te komen. Peru heeft meer dan ooit behoefte aan eenheid en sociale vrede om uit de crisis te geraken en terug te keren naar welzijn voor alle Peruanen."
Volgens Fuentes en de uitvoerend directeur van Agap, Gabriel Amaro, moet er een duurzame oplossing worden gevonden om de meer dan 150.000 banen in de sector veilig te stellen. Peru is er lange tijd in geslaagd de uitvoer van de belangrijkste grondstoffen te laten toenemen. Dit, ondanks de steeds terugkerende politieke onrust in het land, dat de afgelopen zes jaar zes presidenten heeft gekend.
Omdat het aantal wegblokkades na het begin van het nieuwe jaar weer was toegenomen, moesten verschillende grote telers in Ica, Peru, een paar dagen dicht omdat de arbeiders de velden niet konden bereiken om het fruit te oogsten en te verpakken. De activiteiten zijn vorige week hervat, maar de situatie blijft gespannen omdat demonstranten, voornamelijk inheemse bewoners uit gebieden ver van de hoofdstad, van plan zijn deze week naar Lima te marcheren. Dit ondanks het feit dat de in opspraak geraakte president Dina Boluarte de noodtoestand in de hoofdstad Lima en andere zwaar getroffen gebieden heeft verlengd.
Andere deelnemers uit de Peruaanse agrarische sector meldden: "Onze situatie is slecht. Verschillende delen van het land zijn geblokkeerd."
Deskundigen op het gebied van Latijns-Amerikaanse politiek zeggen dat de problemen in Peru vooral structureel zijn: in de hoofdstad Lima zitten de elites die het bedrijfsleven en de politiek leiden, terwijl het platteland en de armere gebieden met problemen kampen.
Voormalig president Castillo, een oud-leraar en vakbondsleider, versloeg de dochter van de voormalige dictator in de presidentsverkiezingen. De armen zien Castillo als een van hen, maar volgens de deskundigen worstelde hij met een conservatief establishment dat niet gewend is aan een sterk sociaal ingestelde leider. De Peruviaanse grondwet, voor het laatst gewijzigd door de voormalige dictator, is ook wat Castillo ervan weerhield de nodige veranderingen door te voeren, zeggen experts.
Demonstranten, voornamelijk van het platteland en uit inheemse gemeenschappen, eisen dat de nieuwe president Dina Boluarte wordt afgezet. Ze willen dat Castillo wordt vrijgelaten en dat de grondwet wordt gewijzigd zodat de middelen beter kunnen worden verdeeld. De dood van een groot aantal mensen door toedoen van de veiligheidstroepen van het land, versterkt de vastberadenheid van de demonstranten nog meer, aldus hun leiders. Het leger reageerde naar verluidt met maximaal geweld omdat de demonstranten gewelddadig werden en overheidsgebouwen en een luchthaven beschadigden.
Het afgelopen jaar hebben stakingen van vrachtwagenchauffeurs, rellen en politieke onzekerheid allemaal bijgedragen tot een zeer slecht jaar voor de Peruanen. Bovendien is Peru, net als de rest van de wereld, nog steeds aan het herstellen van de gevolgen van de pandemie en de lockdowns. De scheepvaart-, meststoffen- en energieprijzen liggen op een hoog niveau, nog verergerd door de oorlog in Oekraïne. De rellen, de noodtoestand en de recente uitbreiding van deze omstandigheden komen als een klap voor de fruitexportsector, die zo cruciaal is voor het land.
Voor meer informatie:
Alejandro Fuentes
Association of Agrarian Producers Guilds of Peru
hcorpus@agapperu.org
www.agapperu.org