KG Fruit introduceert kiwibeslikeur en kiwibesjenever
"Dit betekent dat er meer 'kroet' vrijkomt en daarmee wordt ook de sapindustrie interessanter. Van iedere oogst heb je toch wel wel 10 à 15% kroet - dus afgekeurd versproduct - omdat er een deukje of een plekje aan zit of de verkeerde maat. Daar kun je sap, stroop of jam van maken. Maar er zijn al zoveel smaken in dit assortiment en om echt een rol van betekenis te kunnen spelen bij supermarkten, heb je vele duizenden kilo's nodig voor een rendabel product. Daarom dachten wij: waarom geen gedistilleerd", verklaart Leo de oorsprong van het nieuwste product van KG Fruit.
Kiwibeslikeur en kiwibesjenever
"Samen met Kampen Destillateurs aan de oude haven in het Zeeuwse Bruinisse hebben wij maandenlang de ene test na de andere gedaan. Uiteindelijk hebben wij een aantal versies laten proeven door een professional. En dat is deze kiwibeslikeur en kiwibesjenever geworden met resp. 15% en 35% alcohol in flesjes van 500 en 350 ml. Er is inmiddels ook een likorette op de markt met minder alcohol zodat het in de supermarkten verkrijgbaar is. Het is trouwens best een ingewikkeld procedé omdat de kiwibes nauwelijks sap genereert. Het wordt gelei. Met Kampen Destillateurs hebben wij vorig jaar een oude maar krachtige cilindercentrifuge aangeschaft die werkelijk ieder vezeltje van de kiwibes weet te verwerken. Zodoende kunnen we met recht zeggen dat de kiwibes likeur en jenever ademt wat zo eigen is aan het Zeeuwse land: worstelen en boven komen", vervolgt Leo.
"Volgens de kenners heeft de likeur een krachtig karakter, is die aangenaam kruidig en vol van smaak. De jenever daarentegen is 'in the face' zoals het hoort en tintelt op je tong. Wat ook heel leuk is, is dat de likeur fantastisch te mixen is met Prosecco. Ideaal als welkomstdrankje op feestjes en recepties. KG Fruit doet niet aan erfverkoop voor gedistilleerd, dus de jenever en de likeur is te bestellen via Meinderd Kampen", zegt Leo. "Strikt genomen heb je niet zo heel veel kilo kroet nodig. Er wordt namelijk extract van gemaakt. Dit kan op een willekeurig moment verwerkt worden tot gedistilleerd. Dit betekent ook dat we geen grote voorraad hebben. Feitelijk zegt de distillateur: ik heb deze maand zoveel nodig en dan is het er ook op korte termijn. En extract kun je tamelijk lang bewaren. Natuurlijk niet te lang want volgend jaar hebben we weer een nieuwe oogst."
Domus de Jonge, kiwibesteler en eigenaar van KG Fruit in Kapelle.
Sappen
Met fruitbedrijf Van Appeven in het Limburgse Herten wilden we onderzoeken of er een kiwibes-appelsap gemaakt kon worden, die anders dan anders zou zijn. Omdat kiwibes een zoete vrucht is, dachten we in eerste instantie aan een minder zoete appel zoals de Goudreinet, maar de één vond het sap te zuur, terwijl een ander het sap juist als fris bestempelde. Uiteindelijk is besloten de kiwibes te combineren met Elstar. Nog altijd zeer onderscheidend maar iets minder zuur/fris. De verkoop geschiedt eveneens via Jos van Appeven. Maar op het eigen erf in Kapelle zal in Het fruithapje ook wel een flesje te koop zijn."
"Wat betreft het vers product gokken wij op een stukje binnenlandse markt maar het merendeel zal toch geëxporteerd worden zoals vorig jaar. Dit betekent ook dat er meer kroet vrijkomt, dus de sapindustrie en die van het gedistilleerd blijven voor ons interessante segmenten. Wat betreft het vers product gokken wij op een stukje binnenlandse markt maar het merendeel zal toch geëxporteerd worden zoals vorig jaar", vervolgt Leo. Nieuwe ontwikkelingen zijn onder meer dat KG Fruit komende zomer Skal-gecertificeerd hoopt te zijn, waardoor het bedrijf de kiwibessen biologisch kan aanbieden. "Ook hebben we de reguliere koeling vervangen door ULO. Door het extreem lage zuurstofgehalte in de koelcel kunnen we de kiwibessen tot het einde van het jaar in prima conditie houden voor consumptie. Dat betekent dat het seizoen verlengd wordt met wel twee maanden. Verder onderzoeken we of ozonbehandeling nog meer invloed heeft op de bewaarbaarheid en kwaliteit van het product. Het zou prachtig zijn als we de kiwibessen tot eind februari beschikbaar hebben. Maar dat is toekomstmuziek."
Cosmetica
"Omdat de kiwibes extreem veel gezonde bestanddelen bevat, zijn we ook bezig met cosmetica, nutricosmetics om precies te zijn. Dit doen we samen met CRB Benelux in Maastricht, een high tech laboratorium dat ruwe materialen en technologieën test om te komen tot nieuwe formules en producten voor make-up, huid- en haarverzorging. CRB is een dochter van het Italiaanse Intercos, een van de grootste cosmeticabedrijven ter wereld. Die zijn dol op natuurlijke en organische materialen en allemaal met de focus op anti-aging. Als de kiwibes verwerkt kan worden in cosmetica, crème of shampoo komen we misschien wel echt van onze rimpels, kraaienpootjes, grijze haren en kaalheid af", besluit Leo, lachend.
Voor meer informatie:
Leo Lagendijk
Sales en business development
KG Fruit b.v.
Oostambachtweg 1
4421 RM Kapelle
Mobile: +31 630 788 669
Email: [email protected]
www.kgfruit.nl