Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: De chipsfabriek van Broek op Langedijk

Op 3 mei 1958 werd in Broek op Langedijk gestart met de productie van wat toen nog heette potato-crisps. De verwerking van aardappelen tot chips in Broek op Langedijk was een initiatief van de Langedijker aardappeltelers (waaronder Gerrit Kistemaker) die een extra afzetmogelijkheid zochten voor hun product. De Langedijkers hadden zich een paar jaar daarvoor verenigd in de NV Koelhuis Zuiderdel, dat een verwerkingsinrichting van aardappelen exploiteerde. 

Luchtfoto uit circa 1970 van Broek op Langedijk, met daarop de Smith's Chipsfabriek (Fotograaf onbekend. Catalogusnummer: NL-AmrRAA_99.0011_1351_0092_0016. Collectie Langedijker Verleden, Regionaal Archief Alkmaar)

Chips waren al veel langer bekend en “in trek” in Engeland en de Verenigde Staten. Door de geallieerde troepen werd de snack rond het einde van de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd op het Europese vasteland. In de jaren vijftig werd vanuit Langedijk samenwerking gezocht met Frank Smith, een chipsproducent uit Engeland. Deze Engelse ondernemer had op dat moment al 15 fabrieken in Engeland en 2 in Australië.

De kantoren van de fabriek (Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

In 1958 ontstond uit deze samenwerking in Broek op Langedijk een moderne onderneming: Smith Potato Crisps Holland. De aardappeltelers creëerden hiermee een groeiende vraag naar hun product. Belangrijk voordeel was dat de Langedijker aardappels ter plaatse verwerkt konden worden. De naam van het bedrijf was echter moeilijk uit te spreken. Daarnaast bleek de term Crisps verwarrend te zijn. Reden genoeg om de naam te veranderen in Smiths Chips, wat ook beter aansloot bij de meer gangbare Amerikaanse benaming.

Een deel van het productieproces (Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

Veel mensen uit Langedijk en wijde omgeving hebben bij de fabriek gewerkt. In 1958 werd gestart met een productieteam van 30 mannen en vrouwen. Al spoedig nam dit aantal toe tot ca. 300. In 1969 werkten er al 500 mensen in de fabriek, waarvan 400 Langedijkers. In 1983 was het personeelsbestand gegroeid tot maar liefst 700 medewerkers. Zeer geliefd was de chipszak die de medewerkers op vrijdagmiddag gratis mee naar huis kregen.

Een deel van het productieproces (Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

De fabriek groeide in de loop der jaren uit tot de grootste in zijn soort in Europa. De groei van de productie was dan ook imposant. In 1988 werden per minuut 120 kilo aardappelen gebakken en 18 vrachtwagens reden af en aan om alle consumenten in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland van chips te voorzien.

Een deel van het productieproces (Fotograaf onbekend. Catalogusnummer: NL-AmrRAA_99.0011_1351_0081_0013. Collectie Langedijker Verleden, Regionaal Archief Alkmaar)

Tot 1997 werd een groot deel van de aardappels aangeleverd vanuit Langedijk door Agrico, het bedrijf dat voortkwam uit de oorspronkelijke partner, NV Koelhuis Zuiderdel. Tegenwoordig worden de aardappels van elders aangevoerd. Er werkte in 2005 zo’n 350 medewerkers en 150 uitzendkrachten bij de Smiths Food Group. Het bedrijf is al sinds het einde van de jaren zestig in Amerikaanse handen en maakt tegenwoordig onderdeel uit van de Frito Lay Company, dat weer onderdeel is van moederconcern Pepsico.

De fabriek in 2005 (Fotograaf: K. Davidse. Catalogusnummer: RAA003024609. Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

Bron: Regionaal Archief Alkmaar

Publicatiedatum: