Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beïnvloedt voedingspatroon effect immunotherapie bij ernstige huidkanker?

Het lijkt erop dat het eten van een mediterraan voedingspatroon (o.a. groenten, fruit en noten), dat rijk is aan vezels, onverzadigde vetzuren en antioxidanten, er voor zorgt dat de immunotherapie bij patiënten met gevorderd melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, beter werkt. 

Dit blijkt uit een studie die is geleid door Laura Bolte, Geke Hospers en Rinse Weersma van het UMC Groningen (UMCG); zij deden dit onderzoek samen met Kings College London. De resultaten van hun onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine JAMA Oncology. 

Immunotherapie met checkpointremmers
Immunotherapie met checkpointremmers is een betrekkelijk nieuwe en zeer succesvolle behandeling tegen ernstige vormen van kanker. Bij deze vorm van immunotherapie krijgt de patiënt medicijnen om de werking van het immuunsysteem te versterken. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem de kankercellen gaat herkennen, opruimen en vernietigen. Maar niet bij alle patiënten werkt immunotherapie even goed. Het voedingspatroon blijkt invloed te hebben op het effect van immunotherapie.

Voedingspatroon 91 patiënten met melanoom 
De onderzoekers gingen in deze studie het voedingspatroon na van 91 patiënten met een gevorderde vorm van melanoom; dit is een ernstige vorm van huidkanker. Zij werden allen behandeld met checkpointremmers. Dit zijn medicijnen die er voor zorgen dat het immuunsysteem actiever wordt en afweercellen (T-cellen) kankercellen aanvallen. De patiënten zijn 12 maanden gevolgd. Via CT-scans werd het effect van de medicatie gemeten. Ook keken de onderzoekers na 12 maanden bij de patiënten of er tumortoename bij hen zichtbaar was. 

Betere werking immunotherapie
Uit hun onderzoek blijkt dat een mediterraan dieet leek samen te hangen met een betere respons op de immunotherapie met checkpointremmers. Een mediterraan dieet bevat onverzadigde vetten uit olijfolie, noten en vis en antioxidanten en vezels uit groenten, fruit en volkoren granen. De onderzoekers ontdekten ook dat patiënten met een mediterraan dieet er minder tumortoename zichtbaar was. 

Belang voedingspatroon 
Volgens de UMCG-onderzoekers geeft deze studie het belang aan van het voedingspatroon bij kankerpatiënten die met immunotherapie beginnen. Medisch oncoloog Hospers: ‘Immunotherapie heeft bijgedragen aan een soort revolutie in de behandeling van verschillende soorten gevorderde kanker. Uit deze studie blijkt dat het voedingspatroon van een patiënt een rol speelt om de resultaten van de behandeling en de overleving van patiënten te verbeteren.’ Eerder toonde de onderzoeksgroep aan dat de samenstelling van de darmflora invloed heeft op deze vorm van kankerbehandeling. Een aspect waar MDL-arts Weersma meer onderzoek naar wil doen is of het dieet zelf de respons direct beïnvloedt, of dat het dieet het darmmicrobioom van de patiënt beïnvloedt en daarmee indirect de respons op de behandeling. 

Ook bij andere vormen van kanker? 
De resultaten van deze studie duiden er op dat het dieet een belangrijke rol zal spelen in het succes van immunotherapie. De onderzoekers willen nu nagaan of dit resultaat ook kan gelden bij patiënten met andere soorten van kanker. Volgens Laura Bolte is de samenhang tussen de werking van immunotherapie en het dieet en darmflora veelbelovend om het effect van de behandeling te verbeteren. Bolte: ‘Klinische studies die het effect onderzoeken van een vezelrijk dieet, een koolhydraatarm dieet en extra toedienen van omega-3, zijn aan de gang. Aangezien de behandeling met checkpointremmers wordt uitgebreid naar verschillende tumortypes, waaronder spijsverteringskankers, zouden deze studies in de toekomst behandelingsvoordelen kunnen opleveren voor een grote groep kankerpatiënten’. 

Bron: UMCG

Publicatiedatum: