Tholen - Het zijn onzekere tijden voor Belgische fruittelers. Protestacties voor betere prijzen, intentiegesprekken tussen veilingen en de uitdagingen in de teelt stapelen zich op. "Het is een prachtig vak, maar met de huidige situatie vraag ik me soms af hoe ik het allemaal voor elkaar krijg. De appelen zijn een ramp en bij de peren kom je dit jaar net uit de kosten", vertelt teler Bert Morren van Fruitbedrijf Morren.
Het bedrijf, gelegen in Kortenaken, teelt voornamelijk peren op zo'n 15 hectare. "We zijn veelal gespecialiseerd in Conference, maar telen verder ook nog Doyenne en daarnaast Jonagored en Sissired appelen", vervolgt Bert. Hij nam het bedrijf in 2000 over van zijn vader, die het in bijberoep deed, en besloot vervolgens de teelt uit te breiden. Samen met zijn vrouw en kinderen woont Bert nu ook op het bedrijf.
©www.straffestreek.be
Peren valt mee, appelen een drama
Bij de peren valt de situatie nog wel mee, zo legt de gepassioneerde teler uit. "Het is daarentegen ook niet om over naar huis te schrijven. Vorig jaar hebben we een goed jaar gehad, maar dit jaar komen we net uit de kosten. Zeker de peren die men op tijd geplukt heeft, houden zich goed richting het tweede deel van het seizoen. Peren die later geplukt zijn, moet je niet te lang bewaren, want daar zie je nu wel de nodige uitval voorbij komen. Echter liggen de prijzen op een prima niveau voor de tijd van het jaar."
Toch is het appelseizoen daarentegen een doorn in het oog voor de Hagelandse teler. "De appelprijzen zijn natuurlijk een drama. Ik vrees hier ook voor richting de rest van het seizoen, maar gelukkig zijn al mijn appelen inmiddels wel weg. Alleen de Sissired verkopen normaal gesproken nog wel redelijk goed, maar ook daar viel de afzet dit jaar tegen. Het is een zomerappel, die normaal gesproken nog wel ruimte op de markt heeft, maar ik heb de indruk dat de winkels dit jaar nog veel overblijfselen hadden van Jonagolds van een seizoen eerder. Het wordt simpelweg over het hele spectrum steeds moeilijker voor de appelen. Zeker 10 procent van de appelbomen hier in Hageland zijn gerooid. Als dit elk jaar zo doorgaat, zien we over 5 jaar geen bloesems meer."
©www.straffestreek.be
Fusie BelOrta/BFV
Haar fruit vermarkt het bedrijf via de BFV, waar in deze tijden ook nog wel wat om te doen is. BelOrta en BFV hebben verleden jaar een akkoord bereikt over een fusie en verleden week zijn de veilingen in gesprek gegaan met haar telers over de toekomst. Dit is voor velen een moment om te beslissen of ze mee gaan met de integratie of zelfstandig door willen. "Ik heb besloten om mee te gaan", vertelt Bert stellig. "Er zijn zeker telers die twijfelen, maar ik ben ervan overtuigd dat we gezamenlijk sterker staan dan als iedereen versnipperd zal verkopen. In die situatie zal er een onderlinge strijd ontstaan, wat voor nog meer prijsdruk zal zorgen. Ik denk dat we samen moeten werken om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden."
Het is de reden dat het echtpaar ook veel in zet op haar streekproductenwinkel. "Het is een soort risicospreiding. De appelteelt lijkt spijtig genoeg weg te vallen en we willen niet alles op 1 paard wedden. Zo kunnen we dus ook via andere kanalen afzetten." Op deze manier regelt voornamelijk zijn vrouw Joke de verkoop van streekproducten, die men in een samengesteld mandje kan bestellen. "De producten variëren van eigengemaakte appelgin, appelsap en perenstroop, van ons verse fruit, tot lokaal geproduceerde koffie, mosterd en bier. Het is het resultaat van samenwerkingen met lokale producenten."
Voor meer informatie:
Bert en Joke Morren
Fruitbedrijf Morren
Groenstraat 6
3470 Kortenaken
+32 474 76 46 69
[email protected]
www.streekproductenmorren.be