Tholen - Kroppen sla raken uit, groene en kleurrijke bladmixen met losse blaadjes worden steeds populairder. Tel daarbij op dat de open teelt van sla en bladgewassen onder druk staat door klimaatverandering, het gebrek aan arbeid, de wens voor een schone voedselveilige teelt en geplande continue aanvoer, dan wordt duidelijk dat ketenpartijen bereid zijn te investeren in hydroponics. De nieuwste ontwikkelingen op dat gebied waren te zien op de Rijk Zwaan Hydroponics Demodagen. Deze kenden wederom een enorme belangstelling, vertelt crop coördinator Lettuce Peter Sonneveld.
Peter Sonneveld, rop coördinator Lettuce bij Rijk Zwaan
Teelt op water in de kas (hydroponics of hydrocultuur) maakt het mogelijk om een gewas van zaai tot oogst te mechaniseren en groeiomstandigheden te controleren. Zelfs zonder dat gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Een ander voordeel is dat diverse slasoorten en bladgroenten in de gewenste mix te telen zijn. Hoewel er per situatie de rekensom ten opzichte van reguliere teelt gemaakt moet worden, is deze gecontroleerde manier van telen wereldwijd in opkomst.
Het veredelingsprogramma van Rijk Zwaan zet daarom ook vol in op sla- en bladrassen die goed presteren in de hydroteelt. “Telen op water is een stuk duurder, maar in grote delen van de wereld is deze manier toch gewenst, omdat er minder risico’s zijn. Denk aan misoogsten door klimaatverandering of de angst voor besmetting met bacteriën, zoals bijvoorbeeld E. coli na meerdere uitbraken in Amerika de afgelopen jaren”, vertelt Peter. Mede doordat het teeltproces van zaai tot oogst geheel geautomatiseerd kan verlopen, zorgt deze manier van telen ook voor verdere ketenintegratie. “Je ziet steeds meer telers die hun product meteen op locatie verwerken en investeren in verpakkingslijnen om hun product direct naar de markt te kunnen brengen.”
Salatrio
Op water kunnen zowel kroppen sla, losse blaadjes sla als bladgroenten worden geteeld, in allerlei combinaties. Zo ontwikkelt Rijk Zwaan door in het Salatrio-concept waarbij drie soorten sla op één kluit worden geteeld. Het levert een mooi kleurrijk product op dat ook een lange houdbaarheid heeft, omdat de sla met kluit geoogst en verpakt wordt en dus blijft leven. De vraag daarnaar groeit met name in Europa, Japan en in Noord-Amerika enorm. Belangrijk in de veredeling is het zoeken naar slatypes met dezelfde groeisnelheid. Er zijn inmiddels ook Salatrio combinaties met Salanova®-rassen die meer mogelijkheden bieden in smaak, crunch, bladsoorten en -kleur en uit veel meer slablaadjes bestaan.
Het eerste groene Salanova® Gem ras voor de hydroteelt
Eén kropje levert handenvol smakelijke losse blaadjes van gelijke grootte op
Slamix
Speciaal voor de markt van losbladige slamixen zijn er diverse nieuwe rassen ontwikkeld, die op hoge dichtheid geteeld kunnen worden. Met de grote variëteit aan bladtypes kan de gewenste slamix geproduceerd en machinaal geoogst worden. Van extra toegevoegde waarde in dergelijke mixen zijn de jonge bladgroenten als spinazie, rucola, kale, veldsla, snijbiet en andijvie. Ook daarin ontstaan mogelijkheden om deze op hydrocultuur te telen. Peter: “Spinazie is een hele belangrijke, maar een grote uitdaging. Van nature houdt dit gewas niet van natte voeten, maar we maken grote stappen in de veredeling van deze rassen.”
Het nieuwe intens rode Crystal ras Sungari RZ
De rode kleur van Sungari RZ zit niet alleen aan de rande,n maar loopt door tot diep in de nerf
Sandwich range
Sla als garnering is ook een belangrijk segment. Hier had Rijk Zwaan al diverse slarassen in The Sandwich Range met een hoog aantal bladeren van hiervoor geschikt formaat die goed bestand zijn tegen hitte en zuren. De rassen variëren in vorm en bite. Ook een rode variant Crystal Lettuce is een welkome nieuwe aanwinst. Het ras heeft een intense rode kleur tot diep in de nerf.
Rabello RZ, een semi-gesloten kropje bindsla
Rabello RZ opengesneden laat zien dat deze uitstekend in een high tech hydroponic omgeving geteeld kan worden.
Kroppen
Tot slot ziet Rijk Zwaan ook een kans in het telen van slakroppen zoals ijsbergsla voor de verwerkende industrie. “De convenience trend blijft groeien. We zien dat met name partijen die jaarrond productie hebben meer zekerheid en efficiency willen inbouwen in hun processen”, besluit Peter.
Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
[email protected]
www.rijkzwaan.nl