De horecasector heeft in 2022 weer de weg omhoog gevonden. Zo kochten ondernemers in de horeca en catering 61 procent meer verse groenten en fruit dan in 2021 toen een groot deel van het jaar de deuren door corona gesloten waren. De inkoop van verse groenten was in 2022 zelfs hoger dan voor corona (2019). Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van data Foodstep.
Door terugkerende medewerkers naar kantoor steeg de inkoop door cateraars, maar dit bleef nog wel achter op 2019. Het belang van de restaurantsector voor de verkoop van groenten en fruit binnen de foodservicemarkt is toegenomen.
De top-3 (op basis van gewicht) ingekochte producten zijn groentemixen, sinaasappels en komkommers. Tevens zijn dit de sterkste groeiers in 2022. Daarnaast noteren fruitsalades een sterke groei. De horeca gaat door een personeelstekort voor gemak, ofwel meer gesneden groenten en fruit. Naast een tekort aan personeel maken ondernemers in de horecasector zich zorgen over de margedruk.
Tijdens het GroentenFruit Huis Congres op 20 april 2023 zal GroentenFruit Huis in samenwerking met Foodstep een workshop verzorgen in het teken van marktontwikkelingen en verwachtingen in de #foodservicemarkt. Klik hier voor meer informatie: https://lnkd.in/ezb-riU9
Bron: GroentenFruit Huis